settings icon
share icon
Kysymys

Pitäisikö kristityn käyttää masennuslääkkeitä tai muita mielenterveyslääkkeitä?

Vastaus


Paniikkihäiriöt, ahdistuneisuus, pelot ja masennustilat vaivaavat miljoonia ihmisiä. Vaikka asiantuntijat uskovat näiden vaivojen johtuvan usein psyykestä, joskus kemiallinen epätasapaino saattaa olla niiden aiheuttaja tai psyyketila on lisännyt kemiallista epätasapainoa huonontaen näin ollen tilannetta. Tällaisissa tilanteissa lääkitys auttaa epätasapainon korjaamisessa ja psykologisen tilan oireiden hoidossa. Onko tässä kyseessä synti? Ei ole. Jumalan varjeluksessa lääketieteelliset tietomme ovat lisääntyneet ja Jumala käyttää niitä parantamaan meidät. Tarvitseeko Jumala lääketiedettä parantaakseen meidät? Eipä tietenkään! Jumala on kuitenkin sallinut lääketieteellisen kehityksen ja ei ole mitään raamatullisia syitä, miksi emme voisi hyödyntää sitä.

Lääkkeiden hyödyntämisessä parantumiseen ja niistä riippuvaisena elämisen välillä on kuitenkin ero. Meidän on tunnustettava Jumala Suureksi Parantajaksi ja ymmärrettävä, että hänellä yksin on kyky todella parantaa (Joh. 4:14). Meidän on kuitenkin ennen kaikkea muistettava, että parantumisemme on Jumalan kädessä. Esimerkiksi paniikkihäiriöiden lääkitystä pitäisi käyttää ainoastaan siinä määrin, kuin se on tarpeen potilaan pelon aiheuttavan syyn hoitoon. Sen tarkoituksena pitäisi olla palauttaa kärsijälle tunteidensa hallinta. Monet kuitenkin käyttävät lääkitystä, jotta he välttyvät sairautensa todellisen syyn kohtaamiselta. Täten he välttävät vastuutaan, kieltäytyvät tunnustamasta Jumalan aikaansaaman parannuksen ja mahdollisesti eivät anna muille anteeksiannon tai asioiden loppuun saattamisen mahdollisuutta, jonka kautta menneisyyden tapahtumien vaikutus sairauteen voitaisiin mitätöidä. Tätä on pidettävä syntinä, koska se pohjautuu itsekkyyteen.

Lääkkeiden rajallinen käyttö oireiden hoitamiseksi, Jumalan Sanaan ja hyviin neuvoihin turvautuminen mielentilan parantamiseksi tavallisesti vähentää lääkkeistä riippuvuutta. [Joidenkin kohdalla masennuslääkkeiden pitkäaikainen käyttö on kuitenkin tarpeellista oireiden kurissa pitämiseksi. Esim. skitsofrenian ja kaksijakoisen persoonallisuuden kohdalla pitkäaikainen lääkitys on tarpeen. Tämä on verrattavissa diabeteksesta kärsivien insuliinihoitoon.] Uskovan asema Kristuksessa on taattu ja Jumala voi parantaa ne sydämen ja mielen alueet, jotka ovat sairauden aiheuttajia. Esimerkiksi ollessamme ahdistuneita, voimme lukea Raamatun opetuksia pelosta ja sen osasta uskovan elämässä. Seuraavien raamatunkohtien lukeminen ja mietiskely on hyödyksi, koska ne lisäävät luottamustamme ja valottavat, mitä Jumalan lapsena oleminen merkitsee: Sananl. 29:25; Matt. 6:34; Joh. 8:32; Room. 8:28–39; 12:1–2; 1. Kor. 10:13; 2. Kor. 10:5; Fil. 4:4–9; Kol. 3:1–2; 2. Tim. 1:6–8; Hepr. 13:5–6; Jaakob 1:2–4; 1. Piet. 5:7; 2. Piet. 1:3–4; 1. Joh. 1:9; 4:18–19.

Jumala voi parantaa yliluonnollisesti ja ihmeellisesti. Meidän pitäisi rukoilla sitä. Jumala parantaa myös lääkkeiden ja lääkäreiden avulla. Meidän pitäisi rukoilla myös sitä. Mitä menetelmää Jumala käyttääkään, meidän luottamuksemme pitäisi olla yksin hänessä (Matt. 9:22).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Pitäisikö kristityn käyttää masennuslääkkeitä tai muita mielenterveyslääkkeitä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries