settings icon
share icon
Kysymys

Pitäisikö kristityn kuunnella maallista musiikkia?

Vastaus


Monet kristityt kamppailevat tämän kysymyksen kanssa. Monet maalliset muusikot ovat erittäin kyvykkäitä. Maallinen musiikki voi olla hyvin viihdyttävää. Monilla niistä on mukaansatempaava melodia, puhuttelevat sanat ja positiivinen viesti. Pyrkiessämme päättelemään, pitäisikö meidän kuunnella maallista musiikkia, meidän on tarkasteltava kolmea pääkohtaa: 1) musiikin tarkoitusta, 2) musiikkilajia, ja 3) laulun sanoja.

1) Musiikin tarkoitus. Onko musiikki tarkoitettu ainoastaan jumalanpalvelusta varten vai tarkoittiko Jumala musiikin myös rentoutumiseen ja viihdyttämiseen? Raamatun kuuluisin muusikko, kuningas Daavid, käytti musiikkia pääosin Jumalan palvomiseen (lue Ps. 4:1; 6:1, 54, 55; 61:1; 67:1; 76:1). Kuitenkin kuningas Saulin ollessa pahojen henkien vaivaama, hän pyysi Daavidia soittamaan harppua rauhoittuakseen (1. sam 16:14.23). Israelilaiset käyttivät soittimia varoittamaan vaarasta (Neh. 4:20) ja yllättääkseen vihollisensa (Tuom. 7:16-22). Uudessa testamentissa apostoli Paavali neuvoo kristittyjä rohkaisemaan toisiaan musiikilla: "Veisatkaa yhdessä psalmeja, ylistysvirsiä ja hengellisiä lauluja, soittakaa ja laulakaa täydestä sydämestä Herralle" (Ef. 5:19). Vaikka musiikin ensisijaisena tarkoituksena on palvonta, Raamattu ilman muuta sallii sen käytön muihinkin tarkoituksiin.

2) Musiikkilaji. Valitettavasti musiikin eri lajit ovat aiheuttaneet ristiriitoja kristittyjen keskuudessa. Jotkut kristityt kieltävät ehdottomasti soittimien käytön. Jotkut kristityt haluavat laulaa ainoastaan "vanhanaikaisia" virsiä. Jotkut haluavat nykyaikaisempaa ja kevyempää musiikkia. Jotkut kristityt sanovat palvovansa parhaiten rokkikonsertin kaltaisessa ympäristössä. Jotkut kristityt julistavat heidän oman musiikkilajinsa olevan ainoan "raamatullisen" ja julistavat muiden musiikkisuuntausten olevan epäterveellisiä, jumalattomia ja jopa saatanallisia. He eivät halua myöntää, että ihmisillä on henkilökohtaisia mieltymyksiä ja kulttuuritaustasta johtuvia makueroja.

Raamattu ei missään kohdin tuomitse mitään tiettyä musiikkilajia. Raamattu ei missään kohdin tuomitse jotakin tiettyä soitinta jumalattomana. Raamattu mainitsee monia eri kieli- ja puhallinsoittimia. Vaikka Raamattu ei mainitse erityisesti rumpuja, siinä kerrotaan lyömäsoittimista (Ps. 68:25; Esra 3:10). Lähes kaikki nykyajan soittimet ovat muinaisaikojen soittimien muunnelmia tai yhdistelmiä, joita soitetaan eri nopeuksilla tai eri tavalla. Ei ole mitään raamatullista perustetta julistaa jotakin musiikin lajia jumalattomaksi tai Jumalan tahdon vastaiseksi.

3) Laulun sanat. Koska musiikin tarkoitus tai musiikkilaji eivät yksistään määrittele, pitäisikö kristityn kuunnella maallista musiikkia, meidän on tarkasteltava lisäksi laulun sanoja. Vaikka Fil. 4:8 ei suoranaisesti käsittele musiikkia, se on kuitenkin oivallinen ohje laulujen sanoihin: "Lopuksi, veljet, ajatelkaa kaikkea mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen" (Fil. 4:8). Juuri tuollaisia asioihin musiikin ja laulujen sanojen pitäisi meitä innostaa. Voivatko maallisen laulun sanat olla totta, kunnioittavia, oikeita, puhtaita, rakastettavia, kauniita, hyviä ja kiitollisia? Jos näin on asian laita, silloin ei ole mitään väärää kristityn kuunnellessa sen kaltaisia maallisia lauluja.

Monet maalliset laulut eivät kuitenkaan täytä Fil. 4:8 asettamia vaatimuksia. Maallinen musiikki kannustaa moraalittomuuteen vähätellen hyveellisyyttä ja oikeudenmukaisuutta. Jos laulu ylistää Jumalan vastaisia asioita, kristityn ei pitäisi kuunnella sitä. Monet maalliset laulut eivät mainitse Jumalaa, mutta arvostavat rehellisyyttä, puhtautta ja oikeudenmukaisuutta. Jos laulussa arvostetaan avioliittoa ja oikeaa rakkautta, vaikka siinä ei mainittaisikaan Jumalaa tai Raamattua, voi tällaista laulua kuunnella ja siitä nauttia hyvillä mielin.

Henkilön mielessä liikkuvat ajatukset määräävät lopulta hänen sanansa ja tekonsa. Tämä on Fil. 4:8 ja Kol. 3:2, 5 opetusten taustalla: ne pyrkivät opettamaan meille terveellisen ajatustavan. Toisessa Korinttolaiskirjeessä 10:5 opetetaan, kuinka meidän pitäisi "vangita kaikki ajatukset kuuliaisiksi Kristukselle." Nämä raamatunkohdat antavat meille selvän kuvan siitä, millaista musiikkia meidän olisi hyvä kuunnella.

On ilman muuta selvää, että Jumalaa ylistävä ja kiittävä musiikki on parasta. Lahjakkaat kristityt muusikot työskentelevät lähes kaikilla musiikin osa-alueilla klassisesta rokkiin, räppiin ja reggaeen. Missään tietyssä musiikkilajissa ei sinällään ole mitään pahaa. Sanoitus ratkaisee, onko laulu kristitylle "hyväksyttävä" vai ei. Meidän pitää välttää kaikkea, joka johtaa sinut ajattelemaan tai tekemään sellaista, joka ei tuota Jumalalle kunniaa.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Pitäisikö kristityn kuunnella maallista musiikkia?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries