settings icon
share icon
Kysymys

Mitä tarkoittaa jättää ja liittyä?

Vastaus


"Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi" (1. Moos. 2:24). Vanhemmassa raamatunkäännöksessä käytetään ilmaisua "luopukoon ja liittyköön". Mitä siis tarkoittaa isänsä ja äitinsä jättäminen ja vaimoonsa liittyminen?

Kuten 1. Mooseksen kirjan luvussa 2 todetaan, Jumala loi Aadamin ensin ja sitten Eevan. Jumala itse toi Eevan Aadamille. Jumala sääti, että he kaksi liittyisivät toisiinsa avioliiton myötä. Hän sanoi, että heistä kahdesta tulisi yksi liha. Tämä kuvaa avioliiton intimiteettiä. Tätä rakkautta ei pidä koskaan jakaa kenenkään toisen kanssa. "Liittyminen" tarkoittaa "sitoutumista tai kiinnittymistä". Kaksi ihmistä liittyy ainutlaatuisella tavalla yhdeksi. Se tarkoittaa, että emme luovu puolisostamme elämän muuttuessa myrskyisäksi. Siihen kuuluu asioista puhuminen, yhdessä rukoileminen, kärsivällisyys Jumalan työskennellessä molempien sydämessä, halu myöntää virheensä ja pyytää anteeksi, sekä Jumalan ohjauksen etsiminen hänen Sanansa kautta.

Jos toinen puolisoista epäonnistuu jättämisessään ja liittymisessään, avioliittoon tulee ongelmia. Jos puolisot kieltäytyvät jättämästä vanhempiaan perinpohjin, siitä seuraa ristiriitoja ja stressiä. Vanhempien jättäminen ei merkitse heidän hylkäämistään tai että heidän kanssaan ei enää olla tekemisissä. Vanhempien jättäminen tarkoittaa, että avioliittosi on luonut uuden perheen ja tämä uusi perhe on etusijalla entiseen perheeseesi nähden. Jos puolisot eivät liity toisiinsa, suhteesta puuttuu intimiteetti ja ehjyys. Puolisoosi liittyminen ei merkitse, että vietät kaiken aikasi hänen kanssaan, eikä sinulla ole avioliiton ulkopuolisia ystävyyssuhteita. Puolisoosi liittyminen merkitsee, että ymmärrät olevasi ikään kuin liimattu puolisoosi. Liittymisellä rakennetaan avioliitto, joka kestää vaikeudet ja muodostaa siitä Jumalan tarkoittaman kauniin suhteen.

Avioliiton "jättää ja liittyä"-periaate kuvaa samoin sitä suhdetta, jonka Jumalan haluaa kanssamme. "Teidän tulee seurata vain Herraa, Jumalaanne, pelätä häntä, noudattaa hänen käskyjään, totella häntä ja pysyä hänen uskollisina palvelijoinaan" (5. Moos. 13:4) Se tarkoittaa, että jätämme kaikki muut jumalat, olivat ne missä tahansa muodossa, ja liitymme yksin Jumalaan. Me liitymme häneen lukiessamme hänen Sanaansa ja alistuessamme hänen auktoriteettinsa alle. Silloin häntä seuratessamme huomaamme, kuinka hänen ohjeensa isän ja äidin jättämisestä ja puolisoon liittymisestä johtaa sitoutumiseen ja turvallisuuteen, kuten hänen tarkoituksensa olikin. Jumala suhtautuu vakavasti avioliittoon. Jättäminen ja liittyminen on Jumalan suunnitelma avioituville. Kun me seuraamme Jumalan suunnitelmaa, emme koskaan pety.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä tarkoittaa jättää ja liittyä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries