settings icon
share icon
Kysymys

Loiko Jumala pahuuden?

Vastaus


Ensi näkemältä saattaa vaikuttaa, että jos Jumala loi kaiken, silloin hänen on täytynyt luoda myös pahuus. Pahuus ei kuitenkaan ole konkreettinen esine kuten esimerkiksi kivi tai sähkö. Ei ole olemassa sellaista asiaa kuten esimerkiksi ämpärillinen pahuutta. Pahuudella ei ole omaa olomuotoa; se on itse asiassa hyvyyden poissaolo. Esimerkiksi reikä ei ole todellinen, se voi esiintyä vain jonkun toisen asian yhteydessä. Me kutsumme maassa olevaa aukkoa reiäksi, mutta sitä ei voi erottaa maaperästä. Niinpä Jumalan suorittaessa luomistyönsä, hän todellakin loi kaiken hyväksi. Yksi Jumalan luomista hyvistä ominaisuuksista oli vapaa tahto hyvän valitsemiseen. Jotta valinnan mahdollisuudet olisivat olleet todenmukaisia, Jumalan täytyi sallia muutakin kuin hyvän valitsemisen mahdollisuus. Niinpä Jumala salli enkelien ja ihmisten valita hyvä tai hyljätä hyvä. Kahden asian välistä huonoa yhteyttä kutsutaan pahaksi, mutta se ei kuitenkaan ole konkreettinen Jumalan luoma asia tai esine.

Ehkäpä seuraava esimerkki auttaa tämän havainnollistamisessa. Jos joku kysyy, "Onko kylmyys olemassa?", vastaus kuuluu "on". Tämä on kuitenkin väärä vastaus. Kylmyyttä ei ole olemassa. Kylmyys merkitsee lämmön poissaoloa. Samoin, pimeyttä ei ole; se on valon poissaolo. Pahuus on hyvyyden poissaolo, tai paremminkin, pahuus on Jumalan poissaolo. Jumalan ei tarvinnut luoda pahuutta, vaan paremminkin ainoastaan sallia hyvyyden poissaolo.

Jumala ei luonut pahuutta, mutta hän sallii pahuuden. Jos Jumala ei olisi sallinut pahuutta, silloin sekä ihmiskunta että enkelit palvelisivat Jumalaa pakon eivätkä valinnan perusteella. Jumala ei halunnut luoda robotteja, jotka tekisivät kaiken hänen tahtomansa sisäisen ohjelmoinnin perusteella. Jumala salli mahdollisuuden pahuuteen, jotta meillä olisi ihan aito vapaa tahto ja voisimme itse valita haluammeko palvella häntä vai emme.

Rajallisina ihmisinä emme voi koskaan täysin ymmärtää ääretöntä Jumalaa (Room. 11:33-34). Joskus kuvittelemme ymmärtävämme Jumalan teot elämässämme vain havaitaksemme myöhemmin, että hänen tarkoitusperänsä olivatkin aivan toiset kuin aluksi ajattelimme. Jumala katsoo asioita pyhästä, iankaikkisesta näkökulmasta. Me näemme asiat syntisestä, maailmallisesta ja tilapäisestä näkökulmasta. Miksi Jumala loi ihmisen maan päälle tietäen, että Aatami ja Eeva lankeaisivat syntiin ja toisivat siten pahuuden, kuoleman ja kärsimyksen koko ihmiskunnan päälle? Miksi hän ei luonut meitä kaikkia taivaaseen, missä me olisimme täydellisiä ja ilman kärsimyksiä? Näihin kysymyksiin ei ole olemassa vastausta iankaikkisuuden tällä puolella. Tiedämme kuitenkin Jumalan tekevän ainoastaan hyviä ja täydellisiä tekoja, jotka ovat hänelle kunniaksi. Jumala salli mahdollisuuden pahuuteen antaakseen meille todellisen vaihtoehdon sen suhteen haluammeko palvella häntä vai emme. Jumala ei luonut pahuutta, mutta hän salli sen. Jos hän ei olisi sallinut pahuutta, palvelisimme häntä pakosta, emme oman vapaan valintamme vuoksi.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Loiko Jumala pahuuden?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries