settings icon
share icon
Kysymys

Kuinka kristittyjen tulisi kurittaa lapsiaan? Mitä Raamattu opettaa siitä?

Vastaus


Lasten parhaan kurittamistavan oppiminen on vaikeaa, mutta se on äärimmäisen tärkeää. Joidenkin mielestä fyysinen kuritus (ruumiillinen kuritus), kuten esimerkiksi piiskaaminen, on ainoa Raamatun kannattama kuritustapa. Toisten mielestä eristäminen ja muut ilman fyysistä rangaistusta toimeenpantavat kuritustavat ovat paljon tehokkaampia. Mitä Raamattu sanoo tästä? Raamatun mukaan fyysinen kuritus on sopivaa, hyödyllistä ja tarpeellista.

Mutta älkää ymmärtäkö tätä väärin — me emme missään tapauksessa kannata lasten pahoinpitelyä. Lasta ei koskaan pidä kurittaa fyysisesti niin paljon, että siitä seuraa fyysisiä vammoja. Raamatun mukaan lasten asianmukainen ja kohtuullinen fyysinen kuritus edesauttaa lapsen hyvinvointia ja oikeaa kehitystä.

Monet raamatunkohdat suosittelevat fyysistä kuritusta. "Älä jätä poikaa kurituksetta -- ei hän kuole, jos saa keppiä. Kun annat hänelle keppiä, pelastat hänet tuonelan tieltä” (Sananl. 23:13-14; katso myös 13:24; 22:15; 20:30). Raamattu korostaa vahvasti kurin tarpeellisuutta; me kaikki tarvitsemme sitä ollaksemme ahkeria ja me opimme kurin parhaiten nuorena. Ne lapset, joita ei kuriteta, kasvavat usein niskuroivina, he eivät kunnioita auktoriteettia ja sen johdosta heidän on myös vaikea vapaaehtoisesti totella ja seurata Jumalaa. Jumala itse käyttää kuria korjatakseen meidän käytöstämme, johdattaakseen meidät oikealle tielle ja rohkaistakseen meitä kääntymään pahoista tavoistamme (Ps. 94:12; Sananl. 1:7; 6:23; 12:1; 13:1; 15:5; Jesaja 38:16; Hepr. 12:9).

Vanhempien on tunnettava raamatulliset kurinpidon ohjeet, jotta he voisivat kurittaa oikein ja Raamatun periaatteiden mukaisesti. Sananlaskujen kirja sisältää runsaasti viisautta lasten kasvatukseen kuten, "Keppi ja nuhtelu antavat viisautta, kuritta kasvanut poika on äitinsä häpeä” (Sananl. 29:15). Tämä jae hahmottelee kuritta kasvatetun lapsen seuraamukset — vanhemmat kärsivät häpeää. Tietysti kurin päämääränä täytyy olla lapsen etu, eikä sitä saa koskaan käyttää syynä lasten väärään kohteluun. Eikä sitä koskaan pidä toteuttaa vihan tai turhautumisen puuskassa.

Kuria käytetään korjaamaan ja ohjaamaan ihmistä oikealle tielle. "Vaikka kuritus ei sitä vastaan otettaessa koskaan tunnu iloiselta vaan ikävältä asialta, se lopulta antaa näin valmennetuille hedelmänsä: rauhan ja vanhurskauden” (Hepr. 12:11). Jumalan kuritus on lempeää, samoin sen pitäisi olla vanhemman ja lapsen välillä. Fyysinen kuritus ei koskaan saa aiheuttaa pysyvää fyysistä vahinkoa tai kipua. Fyysisen kurituksen jälkeen lasta pitäisi aina välittömästi lohduttaa ja tehdä hänelle selväksi, että hänestä välitetään ja häntä rakastetaan. Nämä tilanteet ovat hyviä hetkiä opettaa lapselle, kuinka Jumala kurittaa meitä, koska hän rakastaa meitä ja kuinka me vanhempina toimimme samoin lapsiamme kohtaan.

Voiko muita kurituskeinoja, kuten lapsen eristämistä, käyttää fyysisen kurituksen sijaan? Jotkut vanhemmat ovat sitä mieltä, että heidän lapsensa eivät reagoi hyvin fyysiseen kuritukseen. Jotkut vanhemmat ovat havainneet, että lapsen eristäminen tai jonkin pois ottaminen lapselta on paljon tehokkaampi menetelmä hyvän käytöksen kannustamiseksi. Jos näin todella on asianlaita, silloin luonnollisesti vanhempien tulisi käyttää niitä menetelmiä, jotka aikaansaavat parhaimman muutoksen lapsen käytöksessä. Vaikka Raamattu ilman epäilystä suosittelee fyysistä kuritusta, on Raamatun mukaan jumalaapelkäävän luonteen rakentaminen tärkeämpää kuin se, millä menetelmällä se saavutetaan.

Tästä seikasta on tullut vieläkin kiperämpi sen vuoksi, että hallitukset ovat alkaneet luokitella kaikenlaisen fyysisen kurituksen lasten pahoinpitelyksi. Monet vanhemmat eivät piiskaa lapsiaan, koska he pelkäävät ilmiantoa viranomaisille ja lastensa pois ottamista. Kuinka vanhempien tulisi toimia, jos hallitus on tehnyt lasten fyysisen kurituksen laittomaksi? Room. 13:1-7 mukaan vanhempien tulee alistua valtiovallalle. Valtiovalta ei saisi koskaan olla ristiriidassa Jumalan Sanan kanssa ja fyysinen kuritus, raamatullisesti ajatellen, on lasten edun mukaista. On kuitenkin parempi, että lapset pysyvät perheen yhteydessä, jossa he saavat ainakin jonkinasteista kurinpitoa, kuin että lapset menetetään valtiovallan huostaan.

Ef. 6:4:ssä isiä käsketään olemaan herättämättä lapsissaan vihaa. Sen sijaan heidät pitää kasvattaa Herran tahdon mukaan. Lapsen kasvattaminen Herran ohjeiden mukaan sisältää rajoitetun määrän ohjaavaa ja lempeää fyysistä kuritusta.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kuinka kristittyjen tulisi kurittaa lapsiaan? Mitä Raamattu opettaa siitä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries