Mitkä ovat kymmenen käskyä?Kysymys: Mitkä ovat kymmenen käskyä?

Vastaus:
Kymmenen käskyä ovat kymmenen Raamatussa annettua lakia, jotka Jumala antoi Israelin kansalle pian heidän Egyptinsä lähtönsä jälkeen. Kymmenen käskyä ovat oikeastaan 613 Vanhassa testamentissa annetun lain tiivistelmä. Ensimmäiset neljä käskyä liittyvät suhteeseemme Jumalaan. Viimeiset kuusi käskyä käsittelevät ihmisten keskinäisiä suhteita. Kymmenen käskyä ovat lueteltu Raamatussa 2. Moos. 20:1-17 ja 5. Moos. 5:6-21 ja ne ovat seuraavat:

1) "Sinulla ei saa olla muita jumalia." Tämä käsky on kohdistettu muiden kuin ainoan oikean Jumalan palvomista vastaan. Kaikki muut jumalat ovat vääriä jumalia.

2) "Älä tee itsellesi patsasta äläkä muutakaan jumalankuvaa, älä siitä, mikä on ylhäällä taivaalla, älä siitä, mikä on alhaalla maan päällä, äläkä siitä, mikä on vesissä maan alla. Älä kumarra äläkä palvele niitä, sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala. Aina kolmanteen ja neljänteen polveen minä panen lapset vastaamaan isiensä pahoista teoista, vaadin tilille ne, jotka vihaavat minua. Mutta polvesta polveen minä osoitan armoni niille tuhansille, jotka rakastavat minua ja noudattavat minun käskyjäni." Tämä käsky kieltää jumalankuvien tekemisen. Mikään ihmisen tekemä kuva ei voi esittää Jumalaa riittävän tarkasti. Jumalan kuvan tekeminen on rinnastettavissa epäjumalanpalvontaan.

3) "Älä käytä väärin Herran, Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka käyttää väärin hänen nimeään." Tämä käsky kieltää Jumalan nimen käyttämisen turhaan. Me emme saa suhtautua Jumalan nimeen kevyesti. Meidän on osoitettava Jumalalle kunnioitusta käyttämällä hänen nimeään kunnioittavasti ja arvokkaalla tavalla.

4) "Muista pyhittää lepopäivä. Kuutena päivänä tee työtä ja hoida kaikkia tehtäviäsi, mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti. Silloin et saa tehdä mitään työtä, et sinä eikä sinun poikasi eikä tyttäresi, orjasi eikä orjattaresi, ei juhtasi eikä yksikään muukalainen, joka asuu kaupungissasi. Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaiken, mitä niissä on, mutta seitsemännen päivän hän lepäsi. Sen vuoksi Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen." Tämä käsky erottaa sapatin (lauantain, viikon viimeisen päivän) lepopäiväksi, joka on omistettu Herralle.

5) "Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että saisit elää kauan siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa." Tämän käskyn mukaan meidän on aina kohdeltava vanhempiamme kunniakkaasti ja arvokkaasti.

6) "Älä tapa." Tämä käsky on kohdistettu ennalta suunniteltua murhaa vastaan.

7) "Älä tee aviorikosta." Tämä käsky kieltää sukupuolisuhteen kaikkien muiden paitsi oman aviopuolison kanssa.

8) "Älä varasta." Tämä käsky kieltää ottamasta mitään toiselle kuuluvaa ilman tuon henkilön lupaa.

9) "Älä todista valheellisesti toista ihmistä vastaan." Tämä käsky kieltää antamasta väärää todistusta toisesta ihmisestä. Se tarkoittaa sitä, että ei saa valehdella.

10) "Älä tavoittele toisen taloa. Älä tavoittele hänen vaimoaan, älä orjaa tai orjatarta, älä hänen härkäänsä, älä hänen aasiaan, äläkä mitään, mikä on hänen." Tämä tarkoittaa, että väärin haluta tai himoita mitään toisen omaa. Himoitseminen voi johtaa jonkun muun edellä luetellun käskyn rikkomiseen: murhaan, huorintekoon ja varkauteen. Jos jonkun asian tekeminen on väärin, on yhtä väärin kadehtia tai haluta tuota samaa asiaa.

Monet ovat erehtyneet luullessaan, että kymmentä käskyä noudattamalla voi varmistua taivaaseen pääsystä kuoleman jälkeen. Päinvastoin, kymmenen käskyn tarkoituksena on saada ihmiset ymmärtämään, että he eivät pysty täydellisesti noudattamaan lakia (Room. 7:7-11) ja siksi he tarvitsevat Jumalan armoa. Nuorukaisen väitteistä huolimatta Matt. 19:16:ssa, kukaan ei pysty täydellisesti noudattamaan kymmentä käskyä (Saarn. 7:20). Kymmenen käskyä osoittavat meille, että me kaikki olemme syntisiä (Room. 3:23) ja tarvitsemme siksi Jumalan armoa, joka on saatavissa ainoastaan uskon kautta Jeesukseen Kristukseen.


Paluu suomenkieliselle etusivulleMitkä ovat kymmenen käskyä?