settings icon
share icon
Kysymys

Pitääkö kristityn noudattaa Vanhan testamentin lakia?

Vastaus


Avain tämän kysymyksen ymmärtämiseen on tiedostaa, että Vanhan testamentin laki annettiin Israelin kansalle eikä kristityille. Joidenkin lakien tarkoituksena oli osoittaa, kuinka israelilaiset osaisivat olla kuuliaisia Jumalalle (esim. kymmenen käskyä). Joidenkin lakien tarkoituksena oli neuvoa israelilaisia, kuinka palvella Jumalaa ja uhrata syntien edestä (uhrijärjestelmä). Jotkut lait puolestaan erottivat israelilaiset muista kansoista (ruokaa ja vaatetusta koskevat säädökset). Mitkään Vanhan testamentin laeista eivät koske meitä. Kun Jeesus kuoli ristillä, hän sulki Vanhan testamentin lain (Room. 10;4; Gal. 3:23-25; Ef. 2:15).

Vanhan testamentin lain sijaan me olemme Kristuksen lain alaisia (Gal. 6:2), jonka mukaan "rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi... rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi" (Matt. 22:37-39). Näitä kahta käskyä noudattamalla me täytämme kaikki Kristuksen vaatimukset: "Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat" (Matt. 22:40). Tämä ei kuitenkaan merkitse, että Vanhan testamentin lait ovat nykyaikana merkityksettömiä. Monet Vanhan testamentin laeista kuuluvat samoin luokkiin kuin "rakasta Jumalaa" ja "rakasta lähimmäistäsi". Vahan testamentin laki voi toimia hyvänä ohjenuorana Jumalan rakastamiseksi ja lähimmäisen rakkauden osoittamiseksi. On kuitenkin väärin sanoa, että nykyajan kristityn on noudatettava Vanhan testamentin lakeja. Vanhan testamentin laki muodostaa kokonaisuuden (Jaak. 2:10). Joko se soveltuu meihin kokonaisuudessaan tai mikään siinä ei kosketa meitä. Jos Kristus täytti siitä osan, kuten uhrina olemisen, hän täytti sen kokonaisuudessaan.

"Sitähän Jumalan rakastaminen on, että pidämme hänen käskynsä, eivätkä ne ole raskaita noudattaa" (1.Joh. 5:3). Kymmenen käskyä olivat itse asiassa koko Vanhan testamentin lakien yhteenveto. Yhdeksän kymmenestä käskystä on selvästi toistettu Uudessa testamentissa (kaikki paitsi sapatin noudattaminen). Onhan selvää, että jos me rakastamme Jumalaa, emme palvo vääriä jumalia. Jos me rakastamme lähimmäisiämme, emme tapa heitä, valehtele heille, tee huorin tai himoitse heidän omaisuuttaan. Vanhan testamentin lain tarkoituksena oli osoittaa lain pitämisen mahdottomuus ja siten ohjata meidät huomaamaan Jeesuksen Kristuksen tarpeellisuus pelastuaksemme (Room. 7:7-9; Gal. 3:24). Jumala ei koskaan tarkoittanut Vanhan testamentin lain olevan maailmanlaajuinen kaikille tarkoitettu lakikokoelma. Meidän kaikkien on rakastettava Jumalaa ja lähimmäisiämme. Jos teemme niin tunnollisesti, pidämme kaikki Jumalan käskyt.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Pitääkö kristityn noudattaa Vanhan testamentin lakia?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries