settings icon
share icon
Kysymys

Mitä olivat kristilliset ristiretket?

Vastaus


Ristiretkiä käytetään hyvin yleisesti väitteinä kristinuskoa vastaan. Jotkut muslimiterroristit jopa väittävät terroristihyökkäystensä olevan kosto siitä, mitä kristityt tekivät ristiretkien aikana. Haluamme näin ollen tarkastella, mitä ristiretket olivat ja miksi niitä pidetään suurena ongelmana kristinuskolle.

Ensimmäiseksi on huomattava, että kaikkia ristiretkiä ei voi luonnehtia "kristillisiksi ristiretkiksi". Suurin osa ristiretkiin osallistuneista ei ollut kristittyjä vastoin omia väitteitään. Monet ristiretkeläiset käyttivät väärin ja pilkkasivat Kristuksen nimeä. Toiseksi, ristiretket suoritettiin noin 1095-1230 jKr. Pitäisikö näin ollen niin kutsuttujen kristittyjen monia satoja vuosia sitten suorittamia tekoja yhä edelleen käyttää nykyajan kristittyjä vastaan?

Kolmanneksi, vaikka tämä ei olekaan hyväksyttävä puolustus, meidän on kuitenkin todettava, että kristinusko ei ole ainoa uskonto, jolla on julma menneisyys. Todellisuudessa ristiretket olivat vastaus muslimien hyökkäykseen alueelle, joka oli pääosin kristittyjen asuttama. Vuosien 200 ja 900 jKr. välisenä aikana Israel, Jordan, Egypti, Syyria ja Turkki olivat pääosin kristittyjen asuttamia. Islamin vaikutusvallan kasvaessa muslimit hyökkäsivät näihin maihin ja sortivat julmasti, orjuuttivat, karkottivat ja jopa murhasivat noissa maissa asuvia kristittyjä. Tämän seurauksena roomalaiskatolinen kirkko ja eurooppalaiset "kristityt" kuninkaat ja hallitsijat määräsivät ristiretket vallatakseen takaisin muslimien valtaamat alueet. Monien niin kutsuttujen "kristittyjen" teot ristiretkien aikana olivat kammottavia. Maiden valtaaminen, siviilien murhaaminen ja kaupunkien tuhoaminen Jeesuksen Kristuksen nimessä ei ole raamatullisesti puolustettavissa. Islam ei myöskään ole uskonto, joka voi esittää näitä syytöksiä viattomin silmin.

Voimme siis sanoa ristiretkien olleen yrityksiä 1000-1200 jKr. välisenä aikana valloittaa takaisin Lähi-idän alueita muslimeilta. Nämä ristiretket olivat julmia ja pahoja. Monet pakotettiin kääntymään kristityiksi. Jos he kieltäytyivät, heidät tapettiin. Minkä tahansa maan valtaaminen sotaa ja väkivaltaa käyttäen Kristuksen nimessä on täysin epäraamatullista. Monet ristiretkien tapahtumista ja teoista olivat täysin vastakohtaisia kaikelle kristinuskon edustamalle.

Kuinka voimme siis vastata, kun ateistit agnostikot, skeptikot ja muiden uskontojen edustajat hyökkäävät kristinuskoa vastaan? Voimme tehdä sen esimerkiksi seuraavasti: 1) Haluatko sinä olla vastuussa yli 900 vuotta sitten eläneiden ihmisten teoista? 2) Haluatko olla vastuussa kaikkien niiden teoista, jotka väittävät edustavansa sinun maailmannäkemystäsi? Kaikkien kristittyjen syyttäminen ristiretkistä on sama kuin jos syytämme kaikkia muslimeja muslimien suorittamista terroriteoista.

English



Paluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä olivat kristilliset ristiretket?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries