settings icon
share icon
Kysymys

Onko kristityn tarpeen hyödyntää psykologin tai psykiatrin palveluja?

Vastaus


Psykologit ja psykiatrit ovat ammattihenkilöitä, jotka työskentelevät mielenterveysongelmien parissa. Heidän toimintansa ymmärretään monesti väärin ja heidät sekoitetaan muihin mielenterveystyöntekijöihin, kuten psykoterapeutteihin, psykoanalyytikkoihin tai mielenterveysneuvojiin. Eri mielenterveysalan ammattilaiset vaativat erilaisen koulutuksen ja he käyttävät erilaisia hoitomenetelmiä. Psykologien tarvitsee hankkia tohtorin koulutus psykologiassa ja he keskittyvät lähinnä opettamiseen ja yksityisvastaanottoihin. He testaavat erilaisia havainto- ja tunnetiloja. Psykiatri on itse asiassa lääkäri, joka on erikoistunut mielenterveysongelmiin. Psykiatrit voivat määrätä lääkitystä ja heidän koulutukseensa sisältyy farmaseuttisia opintoja mielenterveyslääkkeistä.

Kun ihmisillä on tarve neuvontaan tai esim. lukihäiriö, he voivat turvautua psykologin apuun. Yleensä potilaat tapaavat ensin psykologin tai muun neuvonta-asiantuntijan, ennen kuin heidät ohjataan psykiatrin puheille. Jotkut psykiatrit antavat neuvontaa, kun taas toiset turvautuvat pelkästään lääkitykseen ja seuraavat sen vaikutuksia ja ovat yhteistyössä muiden neuvontaa antavien ammattilaisten kanssa. Kuten on laita kaikkien muidenkin ammattien kohdalla, jotkut psykologit ja psykiatrit ovat kristittyjä ja toiset eivät ole.

Kristityt haluavat yleensä tietää, mikä on Raamatun näkemys näistä ammateista. Psykologia ja psykiatria eivät ole väärin synnillisessä mielessä. Ne molemmat pyrkivät auttamaan. Kumpikaan näistä mielenterveysasiantuntijoista ei pysty täysin ymmärtämään, kuinka Jumala loi ihmisen, kuinka mielemme toimii, miksi me tunnemme ja toimimme tietyllä tavalla. On olemassa lukuisia maallisia, ihmiskeskeisiä teorioita henkisistä ja mielenterveydellisistä oireista. On myös monia jumalaapelkääviä ihmisiä, jotka toimivat näissä ammateissa pyrkien ymmärtämään ihmismieltä raamatullisesta näkökulmasta. Kristityn on parempi etsiä mielenterveyspalveluja uskovalta ammattilaiselta, joka on perehtynyt raamatulliseen viisauteen ja jolla on hyvä maine. Meidän on syytä suodattaa kaikki saamamme neuvot Raamatun ohjeiden valossa, jotta pystymme erottamaan oikean väärästä.

Psykologin tai psykiatrin palvelujen hyödyntäminen ei ole missään nimessä väärin. Jokaisella mielenterveysalan ammattilaisella on kuitenkin omat uskomuksensa ja taustansa. Edes kristitty psykologi ja psykiatri eivät pysty antamaan täydellisiä vastauksia. Heidän raamattutietonsa saattavat myös olla vajavaisia. Meidän on muistettava, että Jumalan Sana on ensimmäinen vastaus kaikkiin vaivoihimme. Meidän on tiedettävä totuus, jotta voimme tietää, mikä vie meitä harhaan (Ef. 6:11-17; 1. Kor. 2:15-16). Jokainen uskovat on henkilökohtaisesti vastuussa Raamatun opiskelustaan ja omasta henkisestä kasvustaan ja arvostelukyvystään. Pyhä Henki käyttää Raamattua muuttamaan meitä Jeesuksen Kristuksen kaltaiseksi, mikä on jokaisen kristityn perimmäinen tavoite (Ef. 5:1-2; Kol. 3:3).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Onko kristityn tarpeen hyödyntää psykologin tai psykiatrin palveluja?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries