settings icon
share icon
Kysymys

Voiko nykyajan kristitty karkottaa henkiä?

Vastaus


Evankeliumeissa ja Apostolien teoissa kuvataan henkien karkottamista (pahojen henkien poistamista ihmisistä). Kristuksen opetuslapset tekivät sitä (Matt. 10), samoin kuin eräät muutkin (Mark. 9:38), fariseusten seuraajat (Luuk. 11:18-19), Paavali (Ap. t. 16) ja tietyt henkien karkottajat (Ap. t. 19:11-16).

Vaikuttaa siltä, että opetuslapsien karkottaessa henkiä, sen tarkoituksena oli havainnollistaa Kristuksen valtaa henkien ylitse (Luuk. 10:17) ja osoittaa opetuslasten toimivan hänen nimissään ja auktoriteetilla. Se myös kertoi heidän uskon puutteestaan (Matt. 17:14-21). Demonien karkottaminen oli tärkeä työtehtävä opetuslapsille. Emme kuitenkaan tiedä, kuinka tärkeää roolia henkien karkottaminen näytteli heidän hengellisessä koulutuksessaan.

Uuden testamentin myöhemmissä osissa henkiä vastaan taistelu näyttää saaneen uuden muodon. Uuden testamentin opetuskirjat (Roomalaiskirjeestä Juudan kirjeeseen) viittaavat demonien toimintaan, mutta eivät mainitse niiden karkottamista eikä uskovia myöskään kehoteta siihen. Meitä kehotetaan pukemaan päällemme taisteluvarustus (Ef. 6:10-18). Meitä kehotetaan vastustamaan Paholaista (Jaak. 4:7), varomaan häntä (1. Piet. 5:8) eikä antamaan hänelle tilaisuuksia elämässämme (Ef. 4:27) Meitä ei kuitenkaan kehoteta karkottamaan häntä tai hänen demoneitaan toisista henkilöistä tai edes harkitsemaan sitä.

Efesolaiskirje antaa meille selvät ohjeet, kuinka voimme voittaa pahuuden voimat elämässämme. Ensimmäinen askel on uskon laittaminen Kristukseen (Ef. 2:8-9), joka murtaa "avaruuden henkivaltojen hallitsijan" otteen. Sen jälkeen meidän on Jumalan armon kautta pyrittävä hylkäämään entiset jumalattomat elämäntapamme ja pukemaan päällemme uusi pyhä elämä (Ef. 4:17-24). Tähän ei liity henkien karkottamista, vaan mielemme uudistaminen (Ef. 4:23). Muutamien käytännöllisten Jumalan tottelemista koskevien neuvojen jälkeen meitä muistutetaan hengellisen taistelun todellisuudesta. Me käymme sitä hyödyntäen taisteluvarustusta, joka mahdollistaa Paholaisen juonia vastaan kestämisen; meitä ei kehoteta karkottamaan demoneja (Ef. 6:10). Me taistelemme totuuden, vanhurskauden, evankeliumin, uskon, Jumalan Sanan ja rukouksen voimalla (Ef. 6:10-18).

Näyttää siltä, että kun Raamattu saatiin päätökseen, kristityillä oli enemmän taisteluvarusteita henkimaailmaa vastaa kuin varhaisemmilla kristityillä. Evankeliumin levittäminen ja Jumalan Sanan opettaminen korvasivat suurimmaksi osaksi henkien karkottamisen. Koska hengellinen sodankäynti Uuden testamentin mukaan ei sisällä henkien karkottamista, meillä ei ole ohjeita sen suorittamiseen. Jos se edes on tarpeellista, vaikuttaa että henkilön altistaminen Jumalan Sanan totuuksille ja Jeesuksen Kristuksen nimelle on paras menetelmä.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Voiko nykyajan kristitty karkottaa henkiä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries