settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on kristillinen hengellisyys?

Vastaus


Syntyessämme uudestaan saamme Pyhän Hengen, joka sinetöi meidät lunastuksen päivään saakka (Ef. 1:13; 4:30). Jeesus lupasi Pyhän Hengen johdattavan meidät "kaikkeen totuuteen" (Joh. 16:13). Tähän totuuteen kuuluu Jumalan opetusten soveltaminen elämäämme. Näissä sovellutuksissa uskova tekee aina valinnan, haluaako hän Pyhän Hengen kontrolloivan ja ohjaavan häntä. Kristillinen hengellisyys perustuu siihen, missä määrin uudelleen syntynyt uskova sallii Pyhän Hengen johtavan ja vaikuttavan elämässään.

Apostoli Paavali kehotti uskovia täyttymään Pyhällä Hengellä. "Älkää juopuko viinistä, sillä siitä seuraa rietas meno, vaan antakaa Hengen täyttää itsenne" (Ef. 5:18). Kyseisen jakeen verbin aikamuoto on jatkuva ja tarkoittaa näin ollen "jatkuvaa Hengellä täyttymistä". Hengellä täyttyminen merkitsee yksinkertaisesti, että sallimme Pyhän Hengen kontrolloivan meitä lihallisten himojemme sijaan. Paavali rinnastaa kaksi asiaa kyseisessä jakeessa. Kun joku on viinin vallassa, hän on juovuksissa ja käyttäytyy humaltuneen tavoin sammaltaen, hoiperrellen ja epäröiden päätöksenteossaan. Aivan kuten pystymme tietämään henkilön olevan humalassa hänen käytöksensä perusteella, samoin Pyhän Hengen vaikutuksen alaisesta henkilöstä heijastuvat tietyt piirteet. Ne on lueteltu Gal. 5:22-23 ja niitä kutsutaan "hengen hedelmiksi". Tämä on aitoa kristillistä hengellisyyttä, jonka Henki tuottaa työskennellessään uskovassa ja uskovan kautta. Nämä eivät synny meidän oman yrityksemme kautta. Pyhän Hengen ohjaama puhuu selkeästi, viettää ryhdikästä hengellistä elämää ja tekee päätöksensä Jumalan Sanan pohjalta.

Näin ollen kristilliseen hengellisyyteen kuuluu se, että valitsemme tietoisesti kasvamisen suhteessamme Herran Jeesukseen Kristukseen alistumalla Pyhän Hengen vaikutukselle päivittäisessä elämässämme. Uskovina meidän on pidettävä suhteemme Henkeen hyvänä tunnustamalla syntimme (1. Joh. 1:9). Kun me saatamme Hengen murheelliseksi (Ef. 4:30; 1. Joh. 5-8), muodostuu meidän ja Jumalan välille este. Kun me alistumme Hengen toiminnalle, on suhteemme hyvä (1. Tess. 5:19). Kristillinen hengellisyys on tietoinen hyvä yhteys Kristuksen Hengen kanssa, jota emme päästä lihallisuuden ja synnin pilaamaan. Kristillinen hengellisyys kehittyy, kun uudelleen syntynyt uskova tekee tietoisia ja jatkuvia päätöksiä elämässään alistua Pyhän Hengen tahtoon.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on kristillinen hengellisyys?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries