settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on kristillinen demonologia?

Vastaus


Demonologia on demonien tarkastelua kristillisestä näkökulmasta eli Raamatun opetusten valossa. Demonologia liittyy läheisesti enkelioppiin ja siinä tarkastellaan, keitä demonit ovat ja kuinka he hyökkäävät meitä vastaan. Saatana ja hänen demoninsa ovat langenneita enkeleitä, todellisia olentoja, jotka käyvät sotaa Jumalaa, pyhiä enkeleitä ja ihmiskuntaa vastaan. Kristillinen demonologia auttaa meitä tuntemaan Saatanan, hänen apulaisensa ja heidän katalat suunnitelmansa. Seuraavassa on luettelo joistakin tärkeistä enkeliopin aiheista:

Mitä Raamattu opettaa demoneista? Raamatun mukaan riivaajat eli demonit ovat langenneita enkeleitä, jotka Saatanan tavoin kapinoivat Jumalaa vastaan. Saatana ja hänen demoninsa yrittävät tuhota ja pettää kaikki ne, jotka seuraavat ja palvovat Jumalaa.

Kuinka, miksi ja milloin Saatana pudotettiin taivaasta? Saatana pudotettiin taivaasta ylpeytensä tähden, mikä sai hänet kapinoimaan Jumalaa vastaan. Tuon tapahtuman ajankohtaa ei ole kerrottu Raamatussa. Se saattoi tapahtua meidän ajantajuntamme ulkopuolella eli ennen ajan ja maailmankaikkeuden luomista.

Miksi Jumala salli joiden enkelien lankeavan syntiin? Langenneilla enkeleillä oli vapaa tahto, eikä Jumala pakottanut tai rohkaissut heistä ketään syntiin. He lankesivat omasta vapaasta tahdostaan ja ovat siksi ansainneet Jumalan iankaikkisen vihan.

Voiko kristitty olla riivaajan vallassa? Meidän mielipiteemme on, että kristitty ei voi olla riivaajan vallassa. Uskomme, että riivaajan vallassa oleminen ja riivaajan vaikutukselle alttiiksi joutumisella on selvä ero.

Toimivatko demonit nykyisin maailmassa aktiivisesti? Raamatun mukaan Saatana "kulkee ympäriinsä kuin ärjyvä leijona ja etsii, kenet voisi niellä" (1. Piet. 5:8). Lisäksi tiedämme, että hän ei ole kaikkialla läsnä oleva. Näin ollen voimme olettaa hänen käyttävän demonejaan maailmassa tavoitteidensa saavuttamisessa.

Keitä tai mitä olivat nefiilit? Nefiilit ("langenneet, jättiläiset") olivat Jumalan poikien ja ihmisten tyttärien jälkeläisiä 1. Moos. 6:1-4 mukaan. On paljon polemiikkia sen suhteen, keitä "Jumalan pojat" olivat.

Monien mielestä Saatana ja hänen demoninsa ovat ainostaan pahuuden ilmentymiä. Kristillinen demonologia auttaa meitä ymmärtämään hengellisen vihollisemme luonteen. Se opettaa meille, kuinka voimme vastustaa Saatanaa ja hänen demoneitaan. Ylistäkäämme Jumalaa siitä voitosta pimeydestä, jonka saamme Jeesuksen Kristuksen kautta. Vaikka kristityn ei pidä joutua demonologian pauloihin, sen ymmärtäminen auttaa meitä hillitsemään pelkomme, olemaan varovaisia ja pysymään lähellä Herraamme Jeesusta Kristusta. Pyhä Henki asuu sydämessämme ja hän on "suurempi kuin se, joka on maailmassa" (1. Joh. 4:4).

Kristillisen demonologian avainjae on 2. Kor. 11:14-15, "Eikä ihme, tekeytyyhän itse Saatanakin valon enkeliksi. Ei siis ole mitenkään merkillistä, että hänen palvelijansa esiintyvät Jumalan asian palvelijoina. He saavat tekojensa mukaisen lopun."

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on kristillinen demonologia?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries