settings icon
share icon
Kysymys

Miksi kristillinen arkeologia on tärkeää?

Vastaus


Sana arkeologia muodostuu kahdesta kreikankielen sanasta—archae tarkoittaen "muinaista” ja logos tarkoittaen "tietoa"; näin ollen arkeologia tarkoittaa "muinaisten asioiden tutkimista ". Arkeologia on paljon muutakin, kuin mitä voisimme kuvitella ympäri maailmaa kiertävän arkeologisia löydöksiä keräävän Indiana Jones -hahmon stereotypian perusteella. Arkeologia on tieteen ala, jossa tutkitaan muinaisia kulttuureja keräämällä ja analysoimalla niiden löydöksiä. Kristillinen arkeologia on tieteen ala, jossa tutkitaan sellaisia muinaisia kulttuureja, jotka ovat vaikuttaneet kristillisyyteen ja juutalaisuuteen. Siinä tutkitaan myös kristillisiä ja juutalaisia kulttuureja. Kristilliset arkeologit yrittävät löytää uusia seikkoja menneisyydestä ja myös todentaa, ovat nykyiset löydöt ja niiden tulkinnat oikeita. Nämä yhdessä lisäävät tietojamme Raamatun aikaisesta elämästä ja tavoista.

Raamatulliset tekstit ja muut asiakirjat ovat kaikkein tärkeimpiä raamatulliseen historiaan ja kansoihin liittyviä lähdeaineistoja. Mutta ne eivät yksin vastaa kaikkiin esitettyihin kysymyksiin. Tämän vuoksi tarvitaan kristillisiä arkeologeja. He voivat täydentää Raamatun antamaa kuvaa. Muinaisten jätekasojen ja hylättyjen kaupunkien kaivaukset ovat täydentäneet tietojamme menneisyydestä. Kristillisten arkeologien määränpäänä on todentaa Vanhan ja Uuden testamentin kuvaukset hyödyntämällä muinaisten kansojen jälkeensä jättämiä jäännöksiä.

Kristillisestä arkeologiasta ei kehittynyt omaa tieteenalaan enne kuin vasta 1800-luvulla. Se perustui pitkälle Johann Jahnin, Edward Robinsonin ja Flinders Petrien aloittamaan työhön. William F. Albrightista tuli 1900-luvun kirkkain nimi tällä saralla. Albrightin johdolla kristillinen arkeologia alkoi osallistua keskusteluihin koskien raamatullisten kuvausten alkuperää ja luotettavuutta. Albright ja hänen oppilaansa tuottivat suuren määrän fyysisiä todisteita Raamatun kuvaamien historiallisten tapahtumien tueksi. Nykyaikana vaikuttaa siltä, että yhtä monet arkeologit yrittävät todistaa Raamatun vääräksi kuin osoittaa sen olevan oikeassa.

Meidän ei tarvitse etsiä pitkään löytääksemme uusia hyökkäyksiä kristillisyyttä vastaan. Yksi näistä on Discovery-televisiokanava, jossa esitetään esimerkiksi DaVinci koodin nimellä kulkevaa dokumentti- ja draamasarjaa. Jotkut muut ohjelmat ovat tarkastelleet Kristuksen historiallisuutta. James Cameronin tuottama ohjelma väitti Jeesuksen haudan ja arkun löytyneen. Tämän "löydön" perusteella loppupäätelmä oli, että Jeesus ei noussut kuolleista. Ohjelmassa tosin vaiettiin siitä, että arkku oli löydetty monia vuosia aiemmin ja kuinka oli jo todistettu, että se ei voinut kuulua Kristukselle. Uutterat kristilliset arkeologit olivat todistaneet tämän.

Juuri arkeologiset todisteet ovat parhainta fyysistä aineistoa menneitten aikojen elämästä. Kun sopivia tieteellisiä menetelmiä käytetään kaivauksissa, tulokset auttavat meitä ymmärtämään paremmin muinaisia kansoja ja kulttuureja ja sen myötä todentamaan Raamatun kirjoitukset. Näiden löytöjen tallentaminen ja jakaminen maailmanlaajuisesti eri asiantuntijoiden kanssa antaa meille kaikkein laajimman käsityksen Raamatun aikaisesta elämästä. Kristillinen arkeologia on vain yksi monista työkaluista, joiden avulla voimme paremmin puolustaa Raamatun kirjoituksia ja Jeesuksen Kristuksen evankeliumia. Kertoessamme uskostamme muille, uskottomat monesti haluavat tietää, kuinka voimme olla varmoja, että Raamattu on totta. Yksi vastauksistamme tähän kysymykseen on, että kristillisten arkeologien työn kautta monet Raamatun esittämät väitteet on todistettu oikeiksi.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Miksi kristillinen arkeologia on tärkeää?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries