settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on kristillinen apologetiikka?

Vastaus


Sana "apologia" tulee kreikan sanasta, joka tarkoittaa hyökkäyksen kohteeksi joutuneen näkökannan puolustamista. Kristillinen apologetiikka on näin ollen kristinuskon puolustamiseen keskittyvä tieteen laji. Monet skeptikot (epäilijät) kyseenalaistavat Jumalan olemassaolon ja hyökkäävät Raamatun Jumala-käsitystä vastaan. Monet kriitikot hyökkäävät Raamatun inspiraatiota ja virheettömyyttä vastaan. Monet kieltävät kristinuskon keskeiset totuudet ja opettavat vääriä oppeja. Kristillisen apologetiikan tehtävänä on kamppailla näitä vastaan ja edistää kristinuskon Jumalaa ja kristillisiä totuuksia.

Kristillisen apologetiikan keskeinen raamatunjae on 1. Piet. 3:15-16, "Vaan pyhittäkää Herra Kristus sydämessänne ja olkaa aina valmiit antamaan vastaus jokaiselle, joka kysyy, mihin teidän toivonne perustuu. Mutta vastatkaa sävyisästi ja kunnioittavasti ja säilyttäkää omatuntonne puhtaana." Kristityllä ei ole mitään syytä olla kykenemätön vastaamaan uskoaan koskeviin syytöksiin. Jokaisen kristityn pitäisi pystyä antamaan tyydyttävä selonteko uskostaan Kristukseen. Kaikkien kristittyjen ei tarvitse olla apologetiikan asiantuntijoita. Jokaisen kristityn pitäisi kuitenkin tietää, mitä hän uskoo, miksi hän uskoo, kuinka selittää se toisille ja kuinka puolustaa sitä valheita ja hyökkäyksiä vastaan.

Kristillisen apologetiikan toinen osa-alue ilmenee 1. Piet. 3:15-16 jälkimmäisestä puoliskosta, "mutta vastatkaa sävyisästi ja kunnioittavasti ..." Kristinuskon puolustaminen apologetiikan keinoin ei pitäisi olla epäkohteliasta, vihaista tai epäkunnioittavaa. Harjoittaessamme kristillistä apologetiikkaa, meidän päämääränämme on luoda luja puolustus uskollemme ja samalla olla Kristuksen kaltaisia käytökseltämme. Väittelyn voittaminen, mutta vastustajan ajaminen kauemmaksi Kristuksesta asenteemme vuoksi ei palvele kristillisen apologetiikan todellisia tavoitteita.

Kristillinen apologetiikka hyödyntää kahta päämenetelmää. Ensimmäinen tunnetaan klassisena apologetiikkana ja siinä käytetään todisteita osoittamaan kristillisen sanoman todenperäisyys. Toinen menetelmä tunnetaan olettamusapologetiikkana ja siinä tarkastellaan ei-kristillisten näkemysten taustalla olevia oletuksia (ajatuksia ja lähtöasetelmia). Näiden kahden kristillisen apologiasuuntauksen kannattajat toisinaan vääntävät kättä keskenään siitä, kumpi menetelmä on tehokkaampi. Kaikkein tehokkainta on käyttää molempia menetelmiä, tilanteen ja keskustelukumppanin perusteella.

Kristillisessä apologetiikassa on kyse kohtuullisen puolustuksen esittämisestä niille, jotka ovat eri mieltä. Kristillinen apologetiikka on olennainen osa kristillistä elämää. Meitä käsketään olemaan valmiita ja varustautuneita julistamaan evankeliumia ja puolustamaan uskoamme (Matt. 28:18-20; 1. Piet. 3:15). Sen on kristillisen apologetiikan ydin.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on kristillinen apologetiikka?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries