settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on kolminaisuusoppi? Onko kolminaisuusoppi raamatullista?

Vastaus


Kolminaisuusopin mukaan Jumala on kolmiyhteinen ja ilmaisee itsensä kolmena tasaveroisena ja iankaikkisena persoonana. Tarkempia tietoja kolminaisuudesta antaa kolminaisuutta koskeva artikkelimme. Tässä artikkelissa tarkastelemme kolminaisuusopin merkitystä pelastuksessa ja kristillisessä elämässä.

Usein kysytty kysymys kuuluu, "Pitääkö minun uskoa kolminaisuuteen pelastuakseni?" Vastaus on sekä myönteinen että kielteinen. Onko kolminaisuusopin jokaisen yksityiskohdan täydellinen ymmärtäminen tarpeellista pelastukseen? Ei ole. Onko kolminaisuusopissa pelastuksen kannalta avainkohtia? Kyllä on. Kristuksen jumalisuus esimerkiksi on elintärkeä pelastusopin kohta. Jos Jeesus ei ollut Jumala, hänen kuolemansa ei voinut maksaa synnin äärettömän suureksi kohonnutta rangaistusta. Vain Jumala on ääretön - hänellä ei ole alkua eikä loppua. Kaikki muut luomakunnan jäsenet, enkelit mukaan lukien, luotiin jollakin tietyllä hetkellä. Ainoastaan äärettömän olennon kuoleman voi sovittaa ihmiskunnan synnit iankaikkisesti. Jos Jeesus ei ollut Jumala, silloin hän ei voinut olla Pelastaja, Messias tai Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin (Joh. 1:29). Epäraamatullinen näkemys Jeesuksen jumalallisesta luonteesta johtaa virheelliseen pelastuskäsitykseen. Jokainen "kristillinen" kultti, joka kieltää Kristuksen todellisen jumalisuuden, opettaa myös, että meidän täytyy lisätä omia töitämme Kristuksen kuolemaan pelastuaksemme. Kristuksen täydellisestä jumaluus, mikä on eräs kolminaisuusopin kohta, torjuu tällaiset opetukset.

Tiedostamme kuitenkin, että on joitakin Kristukseen aidosti uskovia, jotka eivät usko kolminaisuussopin jokaiseen kohtaan. Vaikka vastustamme modalismia, emme kiellä henkilön pelastusmahdollisuutta, vaikka hän ei uskoisikaan Jumalaan kolmena persoonana vaan siihen, että Jumala ilmaisee itsensä kolmessa eri "ilmenemismuodossa". Kolminaisuus on mysteeri, jota kukaan äärellinen ihminen ei pysty täysin ymmärtämään. Pelastuaksemme Jumala haluaa meidän luottavan Kristukseen, Jumalan lihalliseen ilmestykseen, pelastajanamme. Jumala ei vaadi jokaisen teologisen opin täydellistä tietämistä tai hyväksymistä pelastuksen saamiseksi. Näin ollen kolminaisuusopin täydellinen ymmärtäminen ja hyväksyminen ei ole pelastuksen ehto.

Suosittelemme kuitenkin vahvasti kolminaisuusopin hyväksymistä oikeana raamatullisena opetuksena. Kolminaisuusopin ymmärtäminen ja uskominen on mielestämme elintärkeää Jumalan, pelastuksen ja Jumalan uskovissa päivittäin suorittaman työn ymmärtämiseksi. Tiedostamme kuitenkin monien Jumalaa pelkäävien, aitojen Kristuksen seuraajien, olleen eri mieltä joidenkin kolminaisuusopin kohtien kanssa. On tärkeää muistaa, että emme pelastu oikeiden uskonkappaleiden kautta. Pelastumme laittamalla uskomme täydelliseen Pelastajaan (joh. 3:16). Pitääkö meidän uskoa tiettyihin kolminaisuusopin kohtiin pelastuaksemme? Kyllä pitää. Pitääkö meidän olla täydellisen yksimielisiä kaikkien kolminaisuusopin kohtien kanssa pelastuaksemme? Ei pidä.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on kolminaisuusoppi? Onko kolminaisuusoppi raamatullista?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries