settings icon
share icon
Kysymys

Mikä oli kirkastumisen merkitys?

Vastaus


Noin viikko sen jälkeen, kun Jeesus selvästi ilmoitti opetuslapsilleen tulevansa kärsimään, tulevansa tapetuksi, ja tulevansa nousemaan kuolleista (Luuk. 9:22), hän otti Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen mukaansa mennessään rukoilemaan vuorelle. Rukoillessaan hänen olemuksensa muuttui kirkastettuun muotoon ja hänen vaatteensa tulivat hohtavan valkoisiksi. Mooses ja Elia ilmestyivät ja puhuivat Jeesuksen kanssa hänen pian tapahtuvasta kuolemastaan. Pietari ei tiennyt mitä sanoa ja oli hyvin peloissaan, niinpä hän tarjoutui rakentamaan kolme majaa heille. Tämä lienee tarkoittanut pieniä majoja, joita tehtiin lehtimajajuhlan vieton aikana, jolloin israelilaiset asuivat majoissa seitsemän päivän ajan (3. Moos. 23:34-42). Pietari ilmaisi näin halunsa pysyä paikalla. Kun pilvi peitti heidät näkyvistä, ääni sanoi, "Tämä on minun Poikani, minun valittuni, kuulkaa häntä!" Pilven haihtuessa Mooses ja Elia olivat kadonneet ja Jeesus oli yksin opetuslastensa kanssa, jotka olivat edelleen hyvin peloissaan. Jeesus varoitti heitä kertomasta kenellekään, mitä he olivat nähneet, ennen kuin hänen haudasta nousemisensa jälkeen. Tämä tapahtuma on kuvattu kolmessa raamatunkohdassa, Matt. 17:1-8, Mark. 9:2-8, ja Luuk. 9:28-36.

Ilmeisesti Kristuksen kirkastumisen tarkoitus oli ainakin osittain havainnollistaa "sisäpiiriläisille", kuka Jeesus oli. Kristus koki dramaattisen muutoksen ulkoisesti ja opetuslapset näkivät hänet nyt osittaisessa taivaallisessa loistossa. Opetuslapset olivat tunteneet hänet ainoastaan ihmisen olotilassa. Nyt he näkivät Kristuksen hänen jumalisessa muodossaan, eivätkä pystyneet käsittämään sitä täysin. Tämä vahvistus oli tarpeen, olivathan he juuri hiljattain kuulleet järkyttävät uutiset Jeesuksen lähestyvästä kuolemasta.

Joidenkin mukaan Mooseksen ja Elian läsnäolo kuvasi lakia ja profeettoja. Jumalan ääni taivaasta, "Kuulkaa häntä!", osoitti selvästi, kuinka lain ja profeettojen tuli väistyä Jeesuksen tieltä. Hän, joka on uusi ja elävä tie, korvaisi vanhan. Hän oli lain ja lukemattomien Vanhan testamentin ennustuksien täyttymys. Jeesuksen kirkastuksessa he näkivät ennakkoon hänen tulevan loistonsa ja kruunaamisensa kuninkaitten Kuninkaana ja herrojen Herrana.

Opetuslapset eivät koskaan unohtaneet, mitä tuona päivänä tapahtui vuorella. Johannes kirjoitti evankeliumissaan, "Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa" (Joh. 1:14). Myös Pietari kirjoitti siitä, "Emmehän me, silloin kun saatoimme teidän tietoonne Herramme Jeesuksen Kristuksen voiman ja tulemisen, olleet lähteneet seuraamaan mitään ovelasti sepitettyjä taruja, vaan olimme omin silmin saaneet nähdä hänen jumalallisen suuruutensa. Hän sai Jumalalta, Isältä, kunnian ja kirkkauden, kun hänelle kantautui Ylhäisimmän Kirkkauden ääni: "Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt." Tämän äänen me itse kuulimme tulevan taivaasta, kun olimme hänen kanssaan pyhällä vuorella" (2. Piet. 1:16-18). Ne, jotka näkivät kirkastumisen, kertoivat siitä muille opetuslapsille ja miljoonille muille kautta vuosisatojen.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä oli kirkastumisen merkitys?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries