settings icon
share icon
Kysymys

Miksi ihmiset elivät ensimmäisen Mooseksen kirjan kuvaamalla aikakaudella niin kovin vanhoiksi?

Vastaus


Olemme tietyssä määrin epätietoisia, miksi ihmiset Raamatun alussa elivät niin vanhoiksi. Raamatun asiantuntijat ovat esittäneet tästä ilmiöstä useita teorioita. Ensimmäisessä Mooseksen kirjan luvussa viisi annetaan Aadamin Jumalaa pelkäävien jälkeläisten sukuluettelo – tästä sukuhaarasta syntyisi myöhemmin Messias. Jumala mahdollisesti siunasi tämän sukuhaaran erityisen pitkällä iällä johtuen heidän hurskaudestaan ja tottelevaisuudestaan. Vaikka tämä on yksi mahdollinen selitys, Raamattu ei missään kohdin rajaa pitkää ikää ainoastaan 1. Moos. 5 luvussa mainittuihin yksilöihin. Eenokkia lukuun ottamatta 1. Moos. 5 ei nimeä ketään yksilöä erityisen hurskaana. On todennäköistä, että kaikki ihmiset tuona aikakautena elivät useita satoja vuosia. Tähän vaikuttivat ilmeisesti monet seikat.

1. Moos. 1:6-7 mainitsee ilmakehän yläpuolisen veden eli maata ympäröi vesikupu. Tuollainen vesikupu sai aikaan kasvihuoneilmiön ja samalla se suodatti suurimman osan haitallisesta säteilystä, joka nyt saapuu maahan. Tämä mahdollisti ihanteelliset elämän olosuhteet. 1. Moos. 7:11 viittaa siihen, että tulvan aikana vesikupu satoi maan päälle, päättäen siten ihanteelliset elinolosuhteet. Vertaa ihmisikää ennen tulvaa (1. Moos. 5:1-32) sen jälkeiseen ihmisikään (1. Moos. 11:10-32). Välittömästi tulvan jälkeen ihmisiän pituus aleni dramaattisesti.

Toinen selitys on se, että ensimmäisillä luomisen jälkeisillä sukupolvilla oli melkein virheetön perimä eli geneettinen koodi. Aadam ja Eeva oli luotu virheettömiksi. He olivat varmaankin hyvin vastustuskykyisiä taudeille ja sairauksille. Heidän jälkeläisensä perivät nämä ominaisuudet, joskin vähäisemmissä määrissä. Aikojen kuluessa synnin seurauksena ihmisen geneettinen perimä on tullut yhä virheellisemmäksi ja ihmiset ovat tulleet yhä alttiimmiksi kuolemalle ja taudeille. Tämä on myös johtanut jyrkästi lyhyempään elinikään.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Miksi ihmiset elivät ensimmäisen Mooseksen kirjan kuvaamalla aikakaudella niin kovin vanhoiksi?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries