settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on karismaattinen liike?

Vastaus


Karismaattinen liike on osa kirkkokuntien välistä liikettä ja se on yksi suosituimmista ja nopeimmin kasvavista kristillisistä liikkeistä. Sen alku juontaa juurensa metodistien tukemaan lähetyspisteeseen Azusa-kadulla, Los Angelesissa, Kaliforniassa, vuonna 1906. Siellä eräät väittivät kokeneensa "Pyhän Hengen kasteen", kuten Apostolien tekojen toisessa luvussa kuvataan tapahtuneen helluntaijuhlan aikana. Ihmiset puhuivat kielillä ja ihmeparantumiset saivat osanottajat hengelliseen hurmioon. Tilaisuuteen osallistuneet levittivät innokkuuttaan kautta Yhdysvaltojen ja täten helluntailiike eli karismaattinen liike sai alkunsa.

1970-lukuun mennessä liike oli levinnyt Eurooppaan ja 1980-luvulla liike laajeni ja siitä muodostui monia muita seurakuntaliikkeitä. Sen vaikutus on nähtävissä monissa muissa uskontokunnissa, kuten baptisteissa, episkopaaleissa, luterilaisissa ja vapaissa liikkeissä.

Liike on saanut nimensä kreikankielen sanasta charis, joka voidaan kääntää sanalla "armo" ja sanasta mata, joka merkitsee "lahjaa". Charismata merkitsee näin ollen "armolahjaa". Se korostaa Pyhän Hengen lahjojen ilmenemistä osoituksena Pyhän Hengen läsnäolosta. Näitä lahjoja kutsutaan myös "karismoiksi" eli hengellisiksi lahjoiksi ja niiden käyttäjällä oletetaan olevan valta monien muiden ylitse. Näistä lahjoista tärkeimpinä pidetään kielilläpuhumista ja profetoimista. Karismaatikkojen mukaan Pyhän Hengen antamat lahjat ensimmäisen vuosisadan seurakunnalle ovat edelleenkin koettavissa ja käytettävissä.

Karismaattinen liike tunnetaan parhaiten kielilläpuhumisen hyväksymisestä (tämä tunnetaan myös nimellä glossolalia), yliluonnollisista parantumisista ja profetoimisesta, joita kaikkia pidetään todistuksena Pyhän Hengen saamisesta. Useimmissa tilaisuuksissa rukoillaan, lauletaan, tanssitaan ja huudetaan "hengessä" ja näihin liittyvät käsien kohottaminen rukoilemisen aikana. Sairaiden voiteleminen öljyllä on usein osa jumalanpalvelusta. Nämä ovatkin tärkeimmät tekijät liikkeen kokemaan kasvuun ja suosioon. Kasvu ja suosio ovat tietysti hengellisen liikkeen haluttuja ominaisuuksia, mutta niitä ei voi käyttää totuuden koetinkivinä.

Kysymys kuuluukin: Onko karismaattinen liike raamatullinen? Siihen voi parhaiten vastata seuraavalla tavalla: luomisesta alkaen Saatana on ollut mestarillinen erottamaan Jumalan lapset ja Jumalan erehtymättömän Sanan. Tämä alkoi Eedenin puutarhassa käärmeen kysyessä Eevalta, "Onko Jumala todella sanonut. . .?" (1. Moos. 3:1), siten nostaen epäilyksiä Jumalan auktoriteetin ja totuuden suhteen. Siitä päivästä lähtien Saatana on jatkanut hyökkäyksiään Raamatun oikeellisuutta ja riittävyyttä kohtaan. Tiedämme aikamme tapahtumien perusteella, että Saatana on lisännyt tämän keinon käyttämistä (1. Piet. 5:8).

Nykypäivinä näemme yhä suuremmassa määrin riivaajien ahkeraa toimintaa ihmeiden varjolla. Kun Saatana ei onnistu erottamaan Raamattua meistä, hän erottaa meidät Raamatusta. Tämä tapahtuu siten, että kristityt keskittävät huomionsa ihmisten väitteisiin yliluonnollisista kokemuksista. Tämän seurauksena he juoksevat kokemusten perässä, eikä heillä ole aikaa tai halua tutkia Raamatusta löytyvää Jumalan totuutta.

On ilman muut selvää, että Jumala tekee ihmeitä. Jotkut karismaattisen liikkeen tapahtumista saattavat hyvinkin olla aitoja Pyhän Hengen tekoja. Totuuden ydin on kuitenkin tämä: Kristuksen ruumis eli seurakunta ei tarvitse uusia apostoleja, ei uusia ihmeparantajia, eikä itseoppineita ihmeiden tekijöitä. Seurakunnan tarvitsee palata Jumalan Sanan ääreen ja opettaa Jumalan Sanaa kokonaisuudessaan Pyhän Hengen voimalla ja rakkaudella.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on karismaattinen liike?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries