settings icon
share icon
Kysymys

Kalvinismi vastaan arminiolaisuus, kumpi näkemys on oikea?

Vastaus


Kalvinismi ja arminiolaisuus ovat kaksi teologista järjestelmää, joiden avulla yritetään selittää, kuinka Jumalan kaikkivaltaisuus ja ihmisen vastuu toimivat pelastuksessa. Kalvinismi on saanut nimensä John Calvinilta. Hän oli ranskalainen teologi, joka eli 1509-1564. Arminiolaisuus on nimetty Jacobus Arminiuksen mukaan. Hän oli hollantilainen teologi, joka eli 1560-1609.

Molemmat järjestelmät voidaan tiivistää viiteen kohtaan. Kalvinismin mukaan ihminen on täysin turmeltunut; arminiolaisuuden mukaan ihminen on osittain turmeltunut. Täydellisen turmeltuneisuuden mukaan kaikki ihmisessä on synnin turmelemaa, siksi ihminen ei pysty tulemaan Jumalan luo omin neuvoin. Osittaisen turmeltuneisuuden mukaan jokainen ihmisen osa-alue on synnin tahrimaa, ei kuitenkaan siinä määrin, että hän ei pysty laittamaan uskoaan Jumalaan oman ymmärryksensä perusteella.

Kalvinismiin liittyy usko ehdottomasta armonvalinnasta, kun arminiolaisuus uskoo ehdolliseen armonvalintaan. Ehdoton armonvalinta on näkemys, että Jumala valitsee ihmisen pelastukseen täysin oman tahtonsa mukaan, eikä minkään ihmisessä itsessään olevan arvon perusteella. Ehdollisen armonvalinnan mukaan Jumala valitsee ihmisen pelastukseen hänen ennalta tietämisensä mukaisesti. Jumala siis tietää ennakolta, kuka uskoo Kristukseen pelastajanaan. Näin ollen siitä muodostuu Jumalan peruste tuon ihmisen valitsemiseen pelastukseen.

Kalvinismin mukaan sovitustyö on rajallinen. Arminiolaisuuden mukaan se on rajaton. Tämä on kaikkein kiistanalaisin viidestä kohdasta. Rajallisen sovitustyön mukaan Jeesus kuoli ainoastaan valittujen puolesta. Rajattoman sovitustyön mukaan Jeesus kuoli kaikkien puolesta, mutta hänen kuolemallaan ei ole mitään vaikutusta niille henkilöille, jotka eivät ota häntä vastaan uskon kautta.

Kalvinismiin liittyy käsitys, jonka mukaan Jumalan armo on vastustamaton. Arminiolaisuuden mukaan henkilö voi vastustaa Jumalan armoa. Vastustamattoman armon mukaan Jumalan kutsuessa pelastukseen, kyseinen henkilö vääjäämättä pelastuu. Vastustettavan armon mukaan Jumalan kutsuu kaikkia pelastukseen, mutta monet ihmiset vastustelevat ja hylkäävät kutsun.

Kalvinismi opettaa ehdotonta pelastusvarmuutta, kun arminiolaisuus opettaa ehdollista pelastusta. Ehdoton pelastusvarmuus on näkökanta, jonka mukaan Jumalan valitsema henkilö kestää uskossaan eikä pysyvästi kiellä Kristusta ja käänny hänestä pois. Ehdollisen pelastuksen mukaan Kristukseen uskova voi omasta vapaasta tahdostaan kääntyä pois ja menettää siten pelastuksensa.

Niinpä, kumpi näkemys on oikea kiisteltäessä kalvinismin ja arminiolaisuuden välillä? On mielenkiintoista, että Kristuksen ruumiissa (seurakunnassa) on kaikenlaisia kalvinismin ja arminiolaisuuden sekoituksia. On viiden kohdan kalvinisteja ja viiden kohdan arminiolaisia, ja on kolmen kohdan kalvinisteja ja kahden kohdan arminiolaisia. Monet uskovat omaksuvat näiden näkemysten kompromissin. Viime kädessä, meidän mielipiteemme on se, että molemmat järjestelmät epäonnistuvat yrittäessään selittää selittämätöntä. Ihmiset eivät pysty täysin ymmärtämään tällaisia käsitteitä. On totta, että Jumala on kaikkivaltias ja hän tietää kaiken. Samoin, kaikki ihmiset on kutsuttu tekemään pelastuspäätös ja laittamaan uskonsa Kristukseen. Nämä kaksi tosiasiaa näyttävät ristiriitaisilta, mutta Jumalan mielessä ne ovat sopusoinnussa.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kalvinismi vastaan arminiolaisuus, kumpi näkemys on oikea?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries