settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on arianismi?

Vastaus


Teologiassa dualismin käsite olettaa, että on olemassa kaksi eri kokonaisuutta - hyvä ja paha - jotka ovat yhtä suuria. Kristillisessä dualismissa Jumala edustaa hyvyyttä ja Saatanaedustaa pahuutta.

Saatanalla on tietty määrä valtaa, mutta hän ei kuitenkaan ei kuitenkaan ole Jumalan vertainen, koska Jumala loi hänet enkeliksi ennen hänen lankeemusta (Jes. 14:12-15; Hes. 28: 13-17). Kuten Raamatusta selviää, "Te, lapseni, olette Jumalasta, ja te olette voittaneet nuo väärät profeetat, sillä se, joka on teissä, on suurempi kuin se, joka on maailmassa" (1. Joh. 4:4). Raamatun mukaan dualismia ei ole olemassa, ei mitään vastakkaisia yhtä suuria hyvyyden ja pahuuden voimia. Kaikkivoipa Jumala edustaa hyvyyttä ja hän on maailmankaikkeuden mahtavin vailla vertaa. Saatana edustaa pahuutta ja on vähäisempi voimaltaan, eikä näin ollen hyvyyden vertainen. Hyvyyden ja pahuuden kohdatessa hyvyys voittaa aina, sillä hyvyyden edustaja, Jumala, on kaikkivoipa, kun taas Saatanan edustama pahuus ei sitä ole

Jonkin oppisuunnan kertoessa hyvyyden ja pahuuden olevan kahden yhtä suuren, mutta vastakkaisen voiman, silloin tuo oppisuunta on ristiriidassa raamatullisen opetuksen kanssa, jonka mukaan kaikkivaltias Jumala on maailmankaikkeutta hallitseva voima. Koska Saatana ei ole eikä koskaan voi olla Jumalan kanssa yhdenvertainen, kaikki sitä puoltavat opetukset ovat vääriä. Saatana ajettiin pois taivaasta hänen yrittäessään nousta Jumalan yläpuolelle. Tämä ei kuitenkaan merkitse, että hän olisi luopunut toivosta olla Jumalaa suurempi. Tämä käy ilmi dualismin perusopinkappaleista, jotka ovat kehittyneet humanistisen ihmisviisauden tuloksena.

Maailmakaikkeuden missään kolkassa ei ole dualismia. On vain yksi hallitseva voima ja se on kaikkivaltias Jumala, kuten meille Raamatussa on kerrottu. Raamatun mukaan on vain yksi kaikkivaltias olento. Näin ollen kaikki dualismin muodot ovat vääriä.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on arianismi?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries