settings icon
share icon
Kysymys

Minkä merkin Jumala laittoi Kainiin (1. Moos. 4:15)?

Vastaus


Kainin surmattu veljensä Aabelin, Jumala sanoi Kainille, "Ja nyt ole kirottu ja karkoitettu pois tältä vainiolta, joka avasi suunsa ottamaan veljesi veren sinun kädestäsi. Kun maata viljelet, ei se ole enää sinulle satoansa antava; kulkija ja pakolainen pitää sinun oleman maan päällä" (1. Moos. 4:11-12). Kain vastasi tähän, "Syyllisyyteni on suurempi, kuin että sen kantaa voisin. Katso, sinä karkoitat minut nyt pois vainiolta, ja minun täytyy lymytä sinun kasvojesi edestä ja olla kulkija ja pakolainen maan päällä; ja kuka ikinä minut kohtaa, se tappaa minut" (1. Moos. 4:13-14). Jumala sanoi, "Sentähden, kuka ikinä tappaa Kainin, hänelle se pitää seitsenkertaisesti kostettaman". Ja Herra pani Kainiin merkin, ettei kukaan, joka hänet kohtaisi, tappaisi häntä" (1. Moos. 4:15-16).

Kainin merkistä on keskusteltu laajasti. Hepreankielen sana "merkki" on 'owth ja se tarkoittaa "merkkiä, merkintää tai symbolia". Muualla Raamatussa sanaa 'owth käytetään 79 kertaa ja useimmiten se käännetään sanalla "merkki". Näin ollen hepreankielinen sana ei ilmaise tarkasti, millaisen merkin Jumala laittoi Kainiin. Oli se mikä tahansa, se osoitti, että Kainia ei saanut tappaa. Joidenkin mielestä se oli arpi tai jonkinlainen tatuointi. Oli asianlaita niin tai näin, kyseinen raamatunkohta ei keskity merkin olemukseen. Asian ydin on siinä, että Jumala ei sallinut ihmisten kostaa Kainille. Oli Kainin merkki mikä tahansa, se täytti tehtävänsä.

Aikaisemmin monet uskoivat Kainin merkin olleen tumma iho; Jumala siis muutti Kainin ihonvärin mustaksi, jotta hänet voitiin tunnistaa. Koska Kain sai osakseen myös kirouksen, mustaa ihonväriä Kainin merkkinä pitäneet uskoivat tummaihoisten ihmisten olevan kirottuja. Näin ollen monet käyttivät "Kainin merkkiä" perusteena Afrikasta tuoduille neekeriorjille ja sitä seuranneelle tummaihoisten syrjinnälle. Tämä Kainin merkin tulkinta on täysin epäraamatullinen. Raamatussa ei missään kohdin käytetä 'owth merkitsemään tummempaa ihonväriä. Kainin saama kirous 1. Moos. 4 oli yksin hänelle. Mistään ei käy ilmi, että hänen jälkeläisensä joutuisivat kärsimään tästä kirouksesta. Ei ole mitään raamatullisia perusteita väittää Kainin jälkeläisillä olleen tumman ihon. Lisäksi Kainin sukupuu tyrehtyi Nooan tulvaan, ellei yhdellä Nooan pojista ollut Kainin jälkeläistä vaimonaan, mikä on epätodennäköistä.

Minkä merkin Jumala laittoi Kainiin? Raamattu ei kerro sitä. Merkin tarkoituksena oli estää Kainin surmaaminen ja tämä oli tärkeämpää kuin merkki itsessään. Oli tuo merkki mikä tahansa, sillä ei ole mitään tekemistä ihon värin kanssa tai kirouksen siirtymisellä Kainin jälkeläisiin. Kainin merkin käyttö rasismin tai syrjimisen puolustamiseen on täysin epäraamatullista.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Minkä merkin Jumala laittoi Kainiin (1. Moos. 4:15)?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries