Miksi juutalaiset ja arabit/muslimit vihaavat toisiaan?Kysymys: Miksi juutalaiset ja arabit/muslimit vihaavat toisiaan?

Vastaus:
Ensimmäiseksi, on tärkeää ymmärtää, että kaikki arabit eivät ole muslimeja ja kaikki muslimit eivät ole arabeja. Vaikka suurin osa arabeista on muslimeja, monet arabeista eivät ole muslimeja. Sen lisäksi sellaisissa maissa kuten Indonesia ja Malesia, on huomattavasti enemmän muslimeja kuin mitä maailmassa on arabimuslimeja. Toiseksi, on tärkeää muistaa, että kaikki arabit eivät vihaa juutalaisia ja kaikki juutalaiset eivät vihaa arabeja ja muslimeja. Meidän on oltava varovaisia luokitellessamme ihmisiä. On kuitenkin totta, että yleisesti ottaen arabit ja muslimit eivät pidä ja luota juutalaisiin, ja sama pätee juutalaisten suhtautumiseen arabeihin ja muslimeihin.

Raamatussa on erittäin selvästi kerrottu syy tähän vihamielisyyteen ja se ulottuu takaisin aina Abrahamin aikaan. Juutalaiset ovat Abrahamin pojan Iisakin jälkeläisiä. Arabit ovat Abrahamin pojan Ismaelin jälkeläisiä. Ismael oli orjattaren poika (1. Moos. 16:1-16) ja Iisak oli luvattu poika, joka perisi Abrahamille annetut lupaukset (1. Moos. 21:1-3). Näin ollen oli luonnollista, että heidän välillään olisi jonkun verran epäsopua. Kun Ismael pilkkasi Iisakkia (1. Moos. 21:9), Saara pyysi Abrahamia lähettämään Hagarin ja Ismaelin pois (1. Moos. 21:11-21). Tämän seurauksena Ismaelin sydämeen muodostui vielä enemmän halveksuntaa Iisakkia kohtaan. Enkelin Hagarille antaman ennustuksen mukaisesti Ismael olisi "oleva vastakkain kaikkien veljiensä kanssa" (1. Moos. 16:11-12).

Muhamettilaisuus, johon uskontoon useimmat arabit kuuluvat, on syventänyt tätä vihamielisyyttä. Koraanissa muslimeille annetaan näennäisesti ristiriitaisia ohjeita juutalaisista. Eräässä kohdassa muslimeja neuvotaan kohtelemaan juutalaisia veljinä ja toisessa kohdassa muslimeja kehotetaan sotimaan niitä juutalaisia vastaan, jotka kieltäytyvät kääntymään muhamettilaisuuteen. Koraani on eri mieltä siitä, kumpi Abrahamin pojista oli lupauksen poika. Juutalaisten kirjoitusten mukaan se oli Iisak. Koraanin mukaan se oli Ismael. Koraani opettaa, että Abraham oli aikeissa uhrata Ismaelin, eikä Iisakkia (vastoin 1. Moos. luvun 22 opetuksia). Tämä erimielisyys lupauksen pojan henkilöllisyydestä on lisännyt vihamielisyyksiä aina meidän päiviimme saakka.

On kuitenkin selvää, että muinaiset erimielisyydet Iisakin ja Ismaelin välillä eivät täysin selitä nykyisiä juutalaisten ja arabien välisiä vihamielisyyksiä. Itse asiassa juutalaiset ja arabit elivät suhteellisen rauhallisesti ja toisistaan piittaamatta vuosituhansien ajan Lähi-idässä. Tärkein syy vihamielisyyksiin on tuoretta perua. Toisen maailmansodan jälkeen Yhdistyneet kansakunnat antoivat alueen Israelista juutalaisille. Tämä maa-alue oli tuohon aikaan pääosin arabien (palestiinalaisten) asuttama. Useimmat arabit vastustivat ankarasti Israelin valtion perustamista tuolle alueelle. Arabivaltiot liittoutuivat yhteen ja hyökkäsivät Israeliin yrittäen ajaa heidät pois maasta, mutta ne kokivat tappion. Aina noista ajoista lähtien Israelin ja sen arabinaapureiden välillä on ollut syvä vihamielisyys. Israel koostuu pienestä maa-alueesta, jota paljon suuremmat arabivaltiot ympäröivät. Niitä ovat Jordania, Syyria, Saudi Arabia, Irak ja Egypti. Meidän mielipiteemme on, raamatullisesta näkökulmasta katsottuna, että Israel on oikeutettu itsenäisyyteen Jumalan Abrahamin pojanpojalle Jaakobille ja hänen jälkeläisilleen antamassaan maassa. Samanaikaisesti Israelin pitäisi etsiä rauhaa ja osoittaa kunnioitusta arabinaapureitaan kohtaan. Psalmi 122:6 kuuluu, " Ole tervehditty, Jerusalem! Olkoon rauha sinulla ja ystävilläsi."


Paluu suomenkieliselle etusivulleMiksi juutalaiset ja arabit/muslimit vihaavat toisiaan?