settings icon
share icon
Kysymys

Jos Jumala tiesi, että Saatana kapinoisi häntä vastaan, miksi Jumala loi hänet?

Vastaus


Tämä on kaksiosainen kysymys. Ensimmäinen osa kuuluu, "Tiesikö Jumala Saatanan kapinoivan?" Tiedämme Raamatun perusteella Jumalan olevan kaikkitietäväisen. Job 37:16; Psalmi 139:2–4, 147:5; Sananl. 5:21; Jesaja 46:9-10; ja 1. Joh. 3:19–20 tekevät selväksi, että Jumalan tietoisuus on rajaton ja hän tietää kaiken menneisyydessä tapahtuneen, mitä juuri tällä hetkellä tapahtuu, ja mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Näissä jakeiden perusteella tiedämme, että Jumala ei ainoastaan tiedä meitä enemmän, vaan hänen tietonsa ovat rajattomat. Hän tietää kaiken. Jos näin ei olisi, hänen ominaisuutensa eivät olisi täydelliset vaan puutteelliset. Nämä puutteet puolestaan tarkoittaisivat, että hän ei voisi olla Jumala, koska Jumala on täydellinen kaikissa ominaisuuksissaan. Näin ollen vastaus ensimmäiseen kysymykseen on, "Jumala tiesi Saatanan kapinoivan."

Tarkastelemme seuraavaksi kysymyksen toista osaa, "Miksi Jumala loi Saatanan, jos hän tiesi etukäteen hänen kapinoivan?" Tämä kysymys on hieman hankalampi, koska kysymyksessä on "miksi" kysymys. Raamattu ei useinkaan vastaan niihin tyhjentävästi. Tästä huolimatta voimme hahmotella oikean vastauksen. Olemme jo tietoisia Jumalan kaikkitietäväisyydestä. Jos Jumala siis tiesi Saatanan kapinasta ja taivaasta karkotuksesta ja siitä huolimatta loi hänet, voimme päätellä, että Saatanan kapina oli osa Jumalan suurempaa suunnitelmaa alusta pitäen. Mikään muu vastaus ei ole järkevä.

Meidän on ensimmäiseksi ymmärrettävä, että tietoisuus Saatanan kapinasta ei ole sama asia kuin kapinaan luominen. Enkeli nimeltä Lusifer teki tämän päätöksen itse. Jumala ei luonut Lusiferia demoniksi, vaan hänet luotiin hyväksi (1. Moos. 1:31).

Tarkastellessamme, miksi Jumala loi Saatanan tietäen hänen tulevasta kapinastaan, meidän on syytä muistaa seuraavat seikat:

1) Lusiferin luomiselle oli hyvä tarkoitus ennen hänen kapinointiaan. Lusiferin kapina ei muuttanut Jumalan alkuperäistä tarkoitusta hyvästä pahaksi.

2) Jumalan kaikkivaltaisuus kattaa Saatankin hänen langenneessa tilassaan. Jumala voi hyödyntää Saatanan pahoja toimia toteuttamaan oman pyhän suunnitelmansa (vrt. 1. Tim. 1:20 ja 1. Kor. 5:5).

3) Jumalan pelastussuunnitelma oli suunniteltu iankaikkisuudesta asti (Ilm. 13:8). Pelastus vaatii pelastumisen jostakin ja siksi Jumala salli Saatanan kapinan ja synnin leviämisen.

4) Saatanan maailmalle aiheuttama kärsimys johti Jeesukseen tulemiseen ihmiskunnan täydellisenä Pelastajana: "Hän, joka on kaiken luoja ja perusta, tahtoi tuoda paljon lapsia kirkkauteen, ja siksi hänen tuli tehdä heidän pelastajansa ja perilleviejänsä kärsimysten kautta täydelliseksi" (Hepr. 2:10).

5) Alusta alkaen Jumalan suunnitelmaan kuului Saatanan töiden tuhoaminen Kristuksen kautta (lue 1. Joh. 3:8).

Meillä ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta Jumalan syistä Saatanan luomiseen. On houkuttelevaa otaksua, että elämä olisi parempaa, jos Saatanaa ei olisi koskaan luotu ja jos Jumala olisi toiminut toisin. Tämä ei kuitenkaan ole viisasta. Silloinhan me väittäisimme tietävämme Jumalaa paremmin, kuinka maailmankaikkeutta tuli johtaa. Tässä olisi kyse samasta itseriittoisuuden synnistä, johon Saatana lankesi korottaessaan itsensä Jumalan yläpuolelle (Jes. 14:13-14).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Jos Jumala tiesi, että Saatana kapinoisi häntä vastaan, miksi Jumala loi hänet?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries