settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on Jeesus-seminaari?

Vastaus


Uuden testamentin "tutkija" Robert Funk perusti Jeesus-seminaarin vuonna 1970. Funkin haluna oli määritellä Jeesus historiallisena henkilönä. Hänen mielestään lähes 2000 vuoden aikaiset kristilliset perinteet, myytit ja legendat ovat hämärtäneet käsitystämme oikeasta Jeesuksesta. Jeesus-seminaari perustettiin tutkimaan Raamatun evankeliumeja ja muita varhaisia kristillisiä kirjoituksia tarkoituksena saada selville, kuka Jeesus oikein oli ja mitä hän opetti. Jeesus-seminaari koostui (ja koostuu edelleenkin) lähes yksinomaan henkilöistä, jotka kieltävät Raamatun olevan Jumalan innoittaman, autoratiivinen ja virheetön. Jeesus-seminaarin tarkoituksena ei ole saada selville historiallisen Jeesuksen olemusta. Sen sijaan se hyökkää Raamatun selkeää sanomaa vastaa koskien Jeesusta ja hänen opetuksiaan.

Jeesus-seminaarin tärkein kirjallinen julkaisu käsittelee neljää Raamatun evankeliumia ja Tuomaksen evankeliumia ja päättelee niiden perusteella, mitä Jeesus todella sanoi ja opetti. Se jakaa Jeesuksen sanat evankeliumeissa eri ryhmiin sen perusteella, millä todennäköisyydellä Jeesus todella ne sanoi. Punaisella esitetyt sanat Jeesus sanoi suurimmalla todennäköisyydellä. Vaaleanpunaiset sanat kuuluvat mahdollisten ilmaisujen joukkoon. Harmaita sanoja hän ei ilmeisestikään sanonut, mutta ne ovat kuitenkin sellaisia, jotka hän olisi voinut sanoa. Mustat sanat ovat niitä, joita hän ei varmasti käyttänyt. On mielenkiintoista, kuinka tässä Jeesus-seminaarin julkaisussa on enemmän mustia sanoja kuin punaisia, vaaleanpunaisia ja harmaita yhteensä. Melkein koko Johanneksen evankeliumi on musta. Samoin Tuomaksen evankeliumissa on suurempi osuus punaisia ja vaaleanpunaisia sanoja kuin raamatullisissa evankeliumeissa. On erittäin hupaisaa, jopa loukkaavaa, että ryhmä "asiantuntijoita" pystyy nykyaikana määrittelemään tarkemmin Jeesuksen tekemiset ja tekemättä jättämiset kuin evankeliumien kirjoittajat, jotka sentään elivät ja kirjoittivat samalla vuosisadalla, milloin Jeesus eli, opetti, kuoli ja nousi kuolleista.

Jeesus-seminaarin "asiantuntijat" eivät usko Kristuksen jumalisuuteen, ylösnousemukseen, ihmeisiin ja sijaiskuolemaan. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin huomata, että he kieltävät Pyhän Hengen olevan Raamatun kirjoittaja (2. Tim. 3:16-17), joka vaikutti kirjoittajien mielessä ja mitä he kirjoittivat muistiin (2. Piet. 1:20-21). Koska Jeesus-seminaari ei usko näihin kristillisiin oppeihin, heidän mielestään kaikki Jeesuksen näitä opetuksia käsittelevien sanojen pitää olla "mustia". Jeesus-seminaarin tavoite on seuraava, "Me emme usko Jeesuksen olevan Jumala, siksi me poistamme kaikki sitä koskevat kohdat ja opetukset evankeliumeista”. Jeesus-seminaarin väite, että se pyrkii "löytämään historiallisen Jeesuksen" on väärä ja harhaanjohtava. Jeesus-seminaarin todellinen tarkoitus on edistää Jeesus-seminaarin määrittelemää Jeesusta Raamatun Jeesuksen sijaan.


Paluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on Jeesus-seminaari?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries