settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on islamilaisuus ja mihin muslimit uskovat?

Vastaus


Islamilaisuus alkoi seitsemännellä vuosisadalla ajanlaskumme jälkeen Muhammad-nimisen miehen aloittamana. Hän väitti enkeli Gabrielin vierailleen luonaan. Näiden 23 vuoden aikana tapahtuneiden vierailujen aikana, jotka jatkuivat aina Muhammadin kuolemaan saakka, enkelin väitettiin paljastaneen Muhammadille Jumalalta lähtöisin olevat viestit (muslimit kutsuvat jumalaansa Allahiksi arabiankielen mukaisesti). Nämä muistiin kirjoitetut ilmestykset on tallennettu islamilaisuuden pyhään kirjaan, Koraaniin. Islamilaisuuden mukaan Koraani on Allahin antama auktoritatiivinen ja lopullinen ilmoitus.

Muslimit, islamilaisuuden seuraajat, uskovat Koraanin olleen aina olemassa ja olevan täydellinen. Monet muslimit eivät hyväksy vieraskielisiä Koraanin versioita. Koraanin käännös ei ole heidän mukaansa käypä Koraanin versio, ainoastaan arabiankielinen versio on pätevä. Vaikka Koraani on pääkirja, Sunnahia pidetään toiseksi tärkeimpänä. Muhammadin seuraajat kirjoittivat Sunnahin ja siinä kerrotaan Muhammadin sanoista, teoista ja hyväksymistä asioista.

Islamilaisuuden keskeiset uskomukset ovat, että Allah on ainoa oikea Jumala ja Muhammad oli Allahin profeetta. Yksinkertaisesti nämä uskomukset tunnustamalla henkilö kääntyy islamilaisuuteen. Sana "muslimi" tarkoittaa "Allahille alistunutta". Islam väittää olevansa ainoa oikea uskonto, josta kaikki muut uskonnot ovat saaneet alkunsa (mukaan lukien juutalaisuus ja kristinusko).

Islamilaiset perustavat uskonsa seuraavien viiden pilarin varaan:
1. Uskon pilari: "Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala (Allah) ja Muhammad on Jumalan lähettiläs."
2. Rukoileminen: viisi rukoiluhetkeä päivittäin.
3. Almut: köyhille on annettava, koska kaikki tulee Allahilta.
4. Paasto: ajoittaisten paastojen lisäksi muslimien pitää paastota Ramadin aikana (islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi).
5. Hadz: pyhiinvaellus Mekkaan pitäisi suorittaa ainakin kerran elämässä (islamilaisen kalenterin kahdennentoista kuukauden aikana).

Nämä viisi pilaria muodostavat muslimien kuuliaisuuden perustan ja niihin pitää suhtautua vakavasti ja kirjaimellisesti. Muslimin pääsy taivaaseen riippuu näiden viiden pilarin noudattamisesta.

Kristinuskolla ja islamilaisuudella on useita yhtäläisyyksiä ja merkittäviä eroja. Islamilaisuus on kristinuskon tavoin monoteistinen, mutta islamilaisuus ei hyväksy kristinuskon kolminaisuutta. Islamilaisuus hyväksyy tietyt raamatunkohdat, kuten Mooseksen kirjat ja evankeliumit, mutta hylkää suurimman osan muista Raamatun kirjoista pitäen niitä pilkkaavina eikä Jumalan antamina.

Islamin mukaan Jeesus oli pelkästään profeetta, eikä Jumalan Poika (muslimien mukaan Allah on Jumala, joten kuinka hänellä olisi voinut olla Poika?) Muslimit sanovat Jeesuksen, vaikka hän syntyi neitsyestä, olleen luodun maan tomusta samoin kuin Aadam. Muslimit eivät usko Jeesuksen kuolleen ristillä; he kieltävät täten yhden kristinuskon keskeisimmistä opetuksista.

Lopuksi, islamilaisuus opettaa paratiisin olevan saavutettavissa hyvien tekojen kautta ja kuuliaisuudella Koraanille. Raamattu opettaa päinvastoin, että kukaan ei pysty elämään Jumalan haluamalla tavalla. Ainoastaan Jumalan armon ja rakkauden ansiosta syntiset pelastuvat uskon kautta Kristukseen (Ef. 2:8-9).

Näin ollen on selvää, että kristinusko ja islamilaisuus eivät molemmat voi olla oikeassa. Joko Jeesus tai Muhammad oli kaikkein suurin profeetta. Joko Raamattu tai Koraani on Jumalan Sana. Ihmiset pelastuvat joko Jeesuksen Kristuksen kautta tai noudattamalla viiden pilarin opetuksia. Molemmat uskonnot eivät voi olla totta. Näiden kahden uskonnon eroavaisuudet näissä keskeisissä kohdissa tuovat mukanaan iankaikkiset seuraukset.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on islamilaisuus ja mihin muslimit uskovat?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries