settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on ihmisluonne? Mitä Raamattu opettaa ihmisluonteesta?

Vastaus


Ihmisluonne tekee meistä ihmisiä. Ihmisluonteemme johdosta eroamme eläimistä ja kaikesta muusta luomakunnasta, koska voimme ajatella ja tuntea. Yksi suurimmista eroista ihmisen ja muun luomakunnan välillä on kykymme järkeillä. Millään toisella olennolla ei ole tätä kykyä ja siksi on päivänselvää, että Jumala on tämän lahjan antanut. Ajattelukykymme johdosta pystymme mietiskelemään omaa ja Jumalan olemusta ja päättelemään Jumalan ominaisuuksia luomakunnan perusteella. Mikään muu Jumalan luoma ei pysty vastaavanlaiseen päättelyyn.

Raamattu kertoo Jumalan luoneen ihmisen omaksi kuvakseen. Sen perusteella pystymme jossain määrin ymmärtämään häntä ja hänen suurenmoisia luomistöitään. Ihmisluonteessamme heijastuvat Jumalan ominaispiirteet, joskin rajoitetusti. Me rakastamme, koska meidät on luotu Jumalan, rakkauden, kuvaksi (1. Joh. 4:16). Koska meidät luotiin hänen kuvakseen, olemme myötätuntoisia, uskollisia, ystävällisiä, kärsivällisiä ja oikeudenmielisiä. Meissä nämä ominaisuudet ovat tosin synnin vääristämiä.

Alkuperäinen ihmisluonne oli täydellinen, koska Jumala oli sen luonut. Raamattu opettaa rakastavan Jumalan luoneen ihmiset ja lopputulos oli "hyvä" (1. Moos. 1:31), mutta Aatamin ja Eevan synti tahrasi tämän hyvyyden. Tämän seurauksena koko ihmiskunta on synnin alainen. Hyvä uutinen on se, että kun ihminen luottaa uskoen Kristukseen, hän saa uuden luonteen. 2. Kor. 5:17 kertoo meille, "Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle!" Pyhittämisen prosessin kautta Jumala kehittää uutta luontoamme auttaen meitä tulemaan yhä pyhemmiksi ajan saatossa. Tässä jatkuvassa prosessissa on monia voittoja ja tappioita uuden luonnon taistellessa "telttamajaa" vastaan (2. Kor. 5:4), jossa vanha minämme, vanha luontomme, lihamme, asustaa. Ainoastaan kirkastuessamme taivaassa vapautuu uusi luontomme asumaan iankaikkisesti Jumalan luona, jonka kuvaksi meidät luotiin.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on ihmisluonne? Mitä Raamattu opettaa ihmisluonteesta?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries