settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on ihmisen henki?

Vastaus


Ihmisen henki on aineeton ihmisen osa. Raamatun mukaan ihmisen henki on Jumalan henkäys, jonka hän puhalsi ihmiseen luomisessa: "Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu" (1. Moos. 2:7). Henki antaa meille itsetietoisuuden ja muita Jumalan kaltaisia, joskin rajallisia, ominaisuuksia. Ihmisen henkeen kuuluvat älykkyys, tunteet, pelot, intohimot ja luovuus. Henki antaa meille ainutlaatuisen kyvyn ymmärtää (Job 32:8, 18).

Sanat henki ja puhallus ovat käännöksiä hepreankielen sanasta neshemah ja kreikankielen sanasta pneuma. Nämä sanat merkitsevät "voimakasta tuulta, puuskaa tai innoitusta". Neshemah on elämän lähde ja se antaa elämän ihmiskunnalle (Job 33:4). Aineeton ja näkymätön ihmisen henki on älyllisen elämämme ja tunne-elämämme perusta. Apostoli Paavali sanoi, "Kuka muu kuin ihmisen oma henki tietää, mitä ihmisessä on (1. Kor. 2:11)?" Kuollessa "henki palajaa Jumalan tykö, joka sen on antanutkin" (Saarn. 12:7; ks. myös Job 34:14-15; Ps. 104:29-30).

Jokaisella ihmisellä on henki ja se eroaa eläinten hengestä. Jumala teki ihmisestä erilaisen kuin eläimistä siinä suhteessa, että hän loi meidät "Jumalan kuvaksi" (1. Moos. 1:26-27). Tämän vuoksi ihminen pystyy ajattelemaan, tuntemaan, rakastamaan, luomaan, sekä nauttimaan musiikista, huumorista ja taiteesta. Ihmisen hengen vuoksi meillä on myös "vapaa tahto", joka puuttuu kaikilta muilta luomakunnan eliöiltä.

Syntiinlankeemus vaurioitti ihmisen henkeä. Kun Aatami lankesi syntiin, hänen suhteensa Jumalaan särkyi. Hän ei kuollut fyysisesti, mutta hän kuoli hengellisesti. Noista ajoista lähtien ihmisen henki on kärsinyt syntiinlankeemuksen seurauksista. Ihminen on ennen pelastumistaan hengellisesti "kuollut" (Ef. 2:1-5; Kol. 2:13). Suhde Kristuksen kanssa eheyttää henkemme ja uudistaa sen päivä päivältä (2. Kor. 4:16).

On mielenkiintoista, kuinka Jumala puhalsi hengen ensimmäiseen ihmiseen ja kuinka Pyhä Henki samoin puhallettiin opetuslapsiin Joh. 20:22. "Ja tämän sanottuaan hän [Jeesus] puhalsi heidän päällensä ja sanoi heille: 'Ottakaa Pyhä Henki'" (Joh. 20:22; ks. myös Apt. 2:38). Aatami sai elämänsä Jumalan henkäyksestä ja samoin me, "uusina luomuksina" Kristuksessa, saamme hengellisen elämän "Jumalan Hengen" eli Pyhän Hengen kautta (2. Kor. 5:17; Joh. 3:3; Room. 6:4). Ottaessamme Jeesuksen Kristuksen vastaan Jumalan Pyhä Henki yhdistyy meidän henkeemme tavalla, jota emme voi ymmärtää. Apostoli Johannes kirjoitti, "Siitä me tiedämme pysyvämme hänessä ja hänen pysyvän meissä, että hän on antanut meille Henkeänsä" (1. Joh. 4:13).

Kun sallimme Jumalan Hengen johdattaa meitä, "Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia" (Room. 8:16). Jumalan lapsina meidän henkemme ei enää johda meitä, vaan se on Jumalan Henki, joka johtaa meidät iankaikkiseen elämään.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on ihmisen henki?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries