settings icon
share icon
Kysymys

Kuinka ihmisen sielut luodaan?

Vastaus


Raamattu perusteella voidaan esittää kaksi uskottavaa selitystä sielun luomiselle. Tradusianismi on teoria, jonka mukaan sielu syntyy fyysisen syntymisen ohella. Tradusianismin perusteet ovat seuraavat: (A) I1. Moos. 2:7 Jumalan puhalsi elämän Aadamiin ja näin Aadamista tuli elävä sielu (v. 33/38 käännös). Raamattu ei missään muualla kerro Jumalan tehneen näin uudelleen. (B) Aadamin poika oli hänen näköisensä (1. Moos. 5:3). Aadamin jälkeläiset näyttävät olleen "eläviä sieluja" ilman että Jumala puhalsi heihin. (C) 1. Moos. 2:2-3 perusteella näyttää, että Jumala on lopettanut luomistyönsä. (D) Aadamin synti on vaikuttanut kaikkiin ihmisiin - niin fyysisesti kuin hengellisesti - mikä on johdonmukaista, jos sekä sielu että henki tulevat molemmilta vanhemmilta. Tradusianismin heikkoutena on, että siinä ei selitetä, kuinka aineeton sielu syntyy täysin fyysisen prosessin kautta. Tradusianismi voi olla oikeassa ainoastaan, jos keho ja sielu ovat erottomasti toisiinsa sidottuja.

Luomisopin mukaan Jumala luo uuden sielun samalla hetkellä, kun ihmiselämä alkaa hedelmöittymisen hetkellä. Luomisoppia tukivat monet varhaiset kirkkoisät ja sille löytyy myös raamatullista tukea. Ensinnä, Raamatun mukaan sielun ja ruumiin alkuperät ovat erilaiset (Saarn. 12:7; Jes. 42:5; Sak. 12:1; Hepr. 12:9). Toiseksi, jos Jumala luo jokaisen sielun erikseen juuri oikealla hetkellä, silloin sielu ja ruumis ovat erillään. Luomisopin heikkoutena on, että Jumala joutuu jatkuvasti luomaan uusia ihmissieluja, vaikka 1. Moos. 2:2-3 kertoo Jumalan luomistyön päättyneen. Samoin, jos koko ihmisen olemus - ruumis, sielu ja henki - ovat saastuneet synnistä, kuinka silloin jokainen Jumalan luoma uusi sielu saa syntitartunnan?

Kolmas näkemys, jolle ei löydy raamatullista tukea, on se, että Jumala loi kaikki ihmissielut yhdellä kertaa ja liittää ne ihmiseen hänen syntyessään. Tämän näkemyksen mukaan on ikään kuin sielujen varastohalli, jossa Jumala säilyttää sieluja odottaessaan niihin kuuluvien kehojen syntymistä. Toistamme uudelleen, että tälle näkemykselle ei ole raamatullisia perusteita ja sen kannattajat kuuluvat tyypillisesti "uuden ajan (New Age)" tai "uudelleensyntymisopin" kannattajiin.

Sekä tradusianismin ja luomisopin kannattajat ovat samaa mieltä siitä, että sielua ei ole ennen syntymää. Tämä näyttääkin olevan Raamatun selvä opetus. Jumala on vastuussa jokaisen ihmissielun luomisesta, tapahtuu se sitten Jumalan nimenomaisena luomistyönä syntymisen hetkellä tai ihmisen siittämisprosessin tuloksena.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kuinka ihmisen sielut luodaan?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries