settings icon
share icon
Kysymys

Houkutteleeko Jumala meitä syntiin?

Vastaus


1. Moos. 22 hepreankielinen sana nacah, on käännetty "koetella" ja se merkitsee "testin läpäisyä". Koska sillä on useita synonyymejä, on parasta tarkastella sen merkitystä muissakin jakeissa. Kun luemme kyseisen kuvauksen, huomaamme, että Jumalan tarkoituksena ei ollut, että Aabraham uhraisi Iisakin. Aabraham ei kuitenkaan tiennyt sitä ja hän oli valmis toteuttamaan Jumalan käskyn tietäen, että Jumala pystyisi herättämään Iisakin kuolleista (Hepr. 11:17-19). Heprealaiskirjeessä käytetään samoin sanaa "koetella". 1. Moos. 22:1 on siis kyse kokeesta, testistä.

Jaakob 1:13 neuvoo meitä tältä osin: "Älköön kukaan kiusauksiin jouduttuaan ajatelko, että kiusaus tulee Jumalalta." On syytä huomata ilmaisu "tulee Jumalalta", koska se kuvaa kiusauksen alkulähdettä. Jumala ei houkuttele ketään synnin tekoon. Jaakob päättää sanoilla: "Jumala ei ole pahan kiusattavissa, eikä hän itse kiusaa ketään."

Toinen tärkeä sana löytyy Jaakob 1:3, "Tehän tiedätte, että kun uskonne selviytyy koetuksesta, tämä kasvattaa teissä kestävyyttä." Kreikan kielen sana, joka on käännetty "koetus" tarkoittaa ongelmaa, joka keskeyttää rauhan, mukavuuden, ilon ja onnellisuuden elämässä. Sanan verbimuoto tarkoittaa "koettelemista", jonka tarkoituksena on saada selville henkilön tai esineen todelliset ominaisuudet. Jumala käyttää sellaisia testejä koettelemaan - ja lisäämään - henkilön uskon vahvuutta ja sen aitoutta (vrt. 2-12). Näin ollen Jaakobin mukaan kohdatessamme houkutuksia Jumalan tarkoituksena on koetella uskomme ja luonteemme laatua. Tämä on jalo ja hyvä motiivi.

Kohtaammeko sellaisia houkutuksia, jotka saavat meidät lankeamaan? Kohtaamme kyllä, mutta ne eivät tule Jumalalta vaan Saatanalta (Matt. 4:1), hänen pahoilta enkeleiltään (Ef. 6:12) ja omasta sydämestämme (Room. 13:14; Gal. 5:13). Jumala sallii ne ja ne on tarkoitettu parhaaksemme. Jumala käski Aabrahamin uhraamaan Iisakin. Sen tarkoituksena ei ollut houkutella Aabrahamia synnin tekoon, vaan hänen uskonsa koetteleminen.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Houkutteleeko Jumala meitä syntiin?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries