settings icon
share icon
Kysymys

Kuka oli historiallinen Jeesus?

Vastaus


Yksi useimmin esitetyistä kysymyksistä lienee, "Kuka Jeesus oli?" Jeesuksen nimi lienee kaikista maailman nimistä tunnetuin. Noin kolmannes maailman väestöstä, siis noin 2.5 miljardia ihmistä, kutsuu itseään kristityiksi. Muslimeja on noin 1.5 miljardia ja he tunnustavat Jeesuksen toiseksi tärkeimmäksi profeetaksi Muhammedin jälkeen. Jäljellä olevasta 3.2 miljardista ihmisestä, siis noin puolet maailman väestöstä, useimmat tunnistavat Jeesuksen nimen tai ovat kuulleet hänestä.

Jos yrittäisimme tehdä yhteenvedon Jeesuksen elämästä syntymästä aina kuolemaan saakka, olisi tulos laiha. Hän syntyi juutalaisille vanhemmille Betlehemissä, pienessä kaupungissa Jerusalemin eteläpuolella, kun maa oli Rooman miehittämä. Hänen vanhempansa muuttivat Nasaretiin, missä Jeesus varttui ja siksi hänet tunnetaan myös nimellä "Jeesus Nasaretilainen." Hänen isänsä oli puuseppä ja Jeesus ilmeisesti oppi tämän ammatin varhaisvuosinaan. Noin kolmenkymmenen vuoden ikäisenä hän aloitti julkisen opetustoiminnan. Hän valitsi kaksitoista hämäräperäistä miestä opetuslapsikseen ja työskenteli Kapernaumissa, joka oli suuri kalastajakylä ja kauppapaikka Galilean järven rannalla. Sieltä käsin hän matkasi ympäri Galileaa saarnaten. Toisinaan hän liikkui samarialaisten ja pakanakansojen asuttamilla naapurialueilla ja teki ajoittain matkoja Jerusalemiin.

Jeesuksen epätavalliset opetukset ja menetelmät hämmensivät monia. Hänen vallankumouksellinen sanomansa yhdessä ihmetekojen ja parannuksien kanssa johti suureen seuraajien määrään. Hänen suosionsa väestön joukossa kasvoi nopeasti ja sen seurauksena juutalaisten johtajien mielenkiinto häntä kohtaan heräsi. Pian juutalaiset johtavat alkoivat kadehtia häntä, eivätkä pitäneet hänen saamastaan suosiosta. Monet heistä pitivät hänen opetuksiaan loukkaavina ja vaarantavan heidän uskonnolliset perinteensä ja seremoniansa. Niinpä he juonittelivat, jotta roomalaiset surmaisivat hänet. Yksi Jeesuksen opetuslapsista ilmiantoi hänet juutalaisille johtajille pienehköä rahallista korvausta vastaan. Jeesus pidätettiin, häntä syytettiin teko-oikeudenkäynneissä ja lopulta hänet surmattiin ristiinnaulitsemalla.

Mutta toisin kuin kaikissa muissa historiallisissa tapahtumissa, kuolema ei merkinnyt hänen tarinansa loppua. Itse asiassa, se oli uusi alku. Kristillisyys on olemassa sen vuoksi, mitä tapahtui Jeesuksen kuoleman jälkeen. Kolme päivää kuolemansa jälkeen hänen opetuslapsensa ja monet muut alkoivat julistaa, että hän oli noussut kuolleista takaisin elämään. Hänen hautansa oli tyhjä, ruumis oli kadonnut ja monet ihmiset ja ihmisryhmät todistivat hänen ilmestymisestään eri paikoissa ja eri tilanteissa.

Tämän seurauksena he alkoivat tiedottaa, että Jeesus on Kristus, Messias. He väittivät hänen ylösnousemuksensa todistaneen, että Jeesuksen sanomansa syntien anteeksisaamisesta hänen ristinkuoleman kautta oli totta. Aluksi näitä hyviä uutisia, evankeliumia, julistettiin Jerusalemissa, siis samassa kaupungissa, missä hänet oli surmattu. Tätä uutta suuntausta kutsuttiin Tieksi (Ap. t. 9:2, 19:9, 23, 24:22) ja se levisi nopeasti. Lyhyessä ajassa evankeliumin viesti uskosta levisi juutalaisten alueen ulkopuolelle, aina Roomaan ja maailman ääriin saakka.

Jeesuksella oli kieltämättä valtava vaikutus maailmanhistoriaan. Ehkäpä paras keino historiallisen Jeesuksen tuntemiseksi on tutkia hänen vaikutustaan historiaan. Ainoa selitys sille sanoinkuvaamattomalle vaikutukselle, jonka Jeesus jätti jälkeensä, on todeta Jeesuksen olleen muutakin kuin vain ihmisen. Jeesus oli juuri mitä Raamattu sanoo hänen olevan, Jumala ihmisen hahmossa. Vain Jumala, joka loi maailman ja valvoo historian tapahtumia, voi vaikuttaa siihen näin voimakkaasti.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kuka oli historiallinen Jeesus?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries