settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on glossolalia?

Vastaus


Glossolaalia on ilmiö, jota kutsutaan joskus "hurmiolliseksi puhumiseksi". Siinä on kyse oudosta, käsittämättömästää, vieraana kielen kaltaisesta puheesta, kun henkilö on hurmostilassa. Glossolalia sekoitetaan ajoittain ksenoglossolaliaan, jossa on kyse raamatullisesta "kielilläpuhumisen lahjasta". Glossolaliassa on kyse olemattomalla kielellä höpöttämisestä ja ksenoglossolaliassa henkilö puhuu sujuvasti vieraalla kielellä, jota hän ei ole koskaan opetellut.

Tämän lisäksi ksenoglossolaliassa ei ole kyse syntyperäisestä tai luonnollisesta kyvystä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että glossolalia on opittu käyttäytymistapa. Lutheran Medical Centerin (Luterilainen Lääkärikeskus) suorittamien tutkimuksien perusteella glossolalian oppii helposti noudattamalla yksinkertaisia ohjeita. Tutkimuksissa havaittiin, että testihenkilöt voivat "puhua kielillä" myös ilman hurmoshenkistä käyttäytymistä. Eräässä kuusikymmentä henkilöä käsittävässä kokeessa kaksikymmentä prosenttia henkilöistä pystyi matkimaan hyvin kielilläpuhumista kuunneltuaan yhden minuutin mittaisen esimerkkinäytteen. Pienen harjoittelun jälkeen 70 % kykeni samaan.

Glossolaliaa esiintyy kaikissa maailman kolkissa. Se on hyvin yleistä pakanauskonnoissa ympäri maailman. Niihin kuuluvat Sudanin shamaanit, shango-kultti Länsi-Afrikan rannikolla, zor-kultti Etiopiassa, voodoo-kultti Haitissa sekä Etelä-Amerikan ja Australian alkuperäiskansojen uskonnot. Pyhien miesten harjoittama mystinen siansaksan mongertaminen tai mutiseminen on muinainen tapa.

Periaatteessa on kahdenlaista glossolaliaa. Ensimmäinen niistä on kielen kaltaisten äänien puhuminen ja mutiseminen. Lähes kuka tahansa pystyy tähän; jopa lapset ennen puhumaan oppimistaan osaavat jäljitellä oikeaa kieltä, joskin ilman ymmärrystä. Tässä ei ole mitään erikoista. Toinen glossolaliaan littyvä näkökulma on transsi tai hurmio. Tässäkään ei ole mitään ainutlaatuista, vaikka sen tarkoituksellinen tuottaminen on vaikeampaa kuin pelkän kieleltä kuulostavan ääntelyn tuottaminen.

Jotkut kristityt, erityisesti karismaattiseen liikkeeseen kuuluvat, uskovat glossolalialle olevan yliluonnollisen selityksen Uuden testamentin kuvauksen tavoin. He uskovat, että Pyhän Hengen vaikutus heissä ilmenee kielilläpuhumisena, kuten tapahtui helluntaina (Apostolien teot luku 2), josta profeetta Joel kertoi ennakoivasti (Ap. t. 2:17).

Niiden kristillisten liikkeiden parissa, joissa glossolaliaa esiintyy muodossa tai toisessa, ei ole yksimielisyyttä sen vaikuttimista. Joidenkin mielestä se on ehdottomasti Pyhän Hengen lahja. Toiset taas vähättelevät sen merkitystä sanoen Paavalin opettaneen, kuinka kielilläpuhumisen lahja ei ollut läheskään yhtä tärkeä kuin muut Pyhän Hengen lahjat (1. Kor. 13). Jotkut taas haluavat välttää erimielisyyksiä ja hajaannuksia seurakunnassa, eivätkä siksi halua edes keskustella tästä aiheesta. Tai he saattavat sivuuttaa tämän aiheen pelkkänä psykologisena kokemuksena. Sitten on niitä, joidenka mielestä glossolalia on Saatanan aikaansaama huijaus.

Harvinaisia kieliä kuullaan ja ymmärretään kautta maailman, mutta "hurmoksessa puhutut kielet" eivät kuulu tunnettuihin kieliin. Niiden sijaan kuulemme hypetystä, väitteitä, sekasortoa ja meteliä. Tosiasia on, että emme voi sanoa alkuseurakunnan tavoin, että "me sitten kuulemme kukin oman synnyinmaamme kieltä" (Ap. t. 2:8).

Voimme sanoa suoraan, että glossolaliassa ei ole kyse raamatullisesta kielilläpuhumisen lahjasta. Paavali teki selväksi, että kielilläpuhumisen päätarkoitus oli olla merkkinä niille, jotka eivät uskoneet. Oikeaa raamatullista kielilläpuhumista käytettiin levittämään hyviä uutisia Kristuksen evankeliumista (1. Kor. 14:19, 22).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on glossolalia?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries