settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on filioque-lisäys?

Vastaus


Filioque-lisäys oli ja on edelleenkin ristiriitainen aihe kirkkokuntien suhtautumisessa Pyhään Henkeen. Kysymys kuuluu: "Kenestä Pyhä Henki lähtee, Isästä vai Isästä ja Pojasta?" Sana filioque tarkoittaa “sekä pojasta” latinassa. Sitä kutsutaan "filioque-lisäykseksi", koska ilmaisu "sekä pojasta" on lisätty Nikean uskontunnustukseen korostamaan, että Pyhä Henki lähtee Isästä "ja Pojasta". Niin suuri oli tästä aiheesta johtunut näkemysero, että se johti lopulta roomalaiskatolisen ja kreikkalaiskatolisen kirkkokunnan eroon 1054 j.Kr. Nämä kaksi kirkkokuntaa eivät vieläkään ole päässet yhteisymmärrykseen filioque-lisäyksestä.

Joh. 14:26 kuuluu, "Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää... " Joh. 15:26 puolestaan kertoo, "Te saatte puolustajan; minä lähetän hänet Isän luota. Hän, Totuuden Henki, lähtee Isän luota ja todistaa minusta." Lue myös Joh. 14:16 ja Fil. 1:19. Nämä raamatunkohdat puhuvat sen puolesta, että sekä Isä ja Poika lähettävät Hengen. Filioque-lisäyksen ydinkysymyksenä on halu puolustaa Pyhän Hengen jumaluutta. Raamattu opettaa selvästi, että Pyhä Henki on Jumala (Ap. t. 5:3-4). Filioque-lisäystä vastustavat ovat sitä mieltä, että Pyhästä Hengestä tulee Isän ja Pojan palvelija, jos he molemmat lähettävät hänet. Filioque-lisäystä puolustavien mielestä sekä Isä ja Poika ovat lähettäneet Pyhän Hengen, ilman että sillä ole vaikutusta Pyhän Hengen tasa-arvoon Isään ja Poikaan nähden.

Filioque-lisäyksessä on kyse sellaisesta Jumalan ominaisuudesta, jota emme pysty koskaan täysin ymmärtämään. Ääretöntä Jumalaa ei voi koskaan täysin ymmärtää rajallisella ihmismielellä. Pyhä Henki on Jumala ja Jumala lähetti hänet maan päälle korvaamaan Jeesuksen. Kysymystä siitä, lähettikö Isä vai Isä ja Poika Pyhän Hengen ei varmaankaan pystytä ehdottomasti ratkaisemaan, eikä sitä ole pakko ratkaistakaan. Filioque-lisäys pysyy mitä todennäköisimmin kiisteltynä aiheena.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on filioque-lisäys?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries