settings icon
share icon
Kysymys

Mikä ero on ihmisen sielun ja hengen välillä?

Vastaus


Raamatun mukaan sielu ja henki ovat ihmisen olemuksen kaksi tärkeintä materiaalitonta ominaisuutta. Näiden kahden ominaisuuden tarkka erottamien aiheuttaa sekaannuksia. Sana "henki" viittaa ainoastaan ihmisen aineettomaan olemukseen. Ihmisillä on henki, mutta me emme ole henkiolentoja. Kuitenkin Raamatun mukaan ainoastaan uskovat ovat hengellisesti elossa (1. Kor. 2:11; Hepr. 4:12; Jaak. 2:26), kun taas epäuskoiset ovat hengellisesti kuolleita (Efes. 2:1-5; Kol. 2:13). Paavalin kirjoituksissa hengellisyys oli kaikkein tärkeintä uskovan elämässä (1. Kor. 2:14; 3:1; Ef. 1:3; 5:19; Kol. 1:9; 3:16). Henki on se inhimillisyyden elementti, joka antaa meille kyvyn läheiseen suhteeseen Jumalan kanssa. Aina sanaa "henki" käytettäessä, se viittaa siihen inhimillisyyden alueeseen, joka "yhdistää" meidät Jumalaan, joka itse on henki (Joh. 4:24).

Sanaa "sielu" voidaan käyttää viittaamaan ihmisen aineettomaan tai aineelliseen osaan. Ihmisillä sanotaan olevan hengen, mutta heidän sanotaan olevan sieluja. Pohjimmiltaan sana "sielu" tarkoittaa "elämää". Tämän perusmerkityksen lisäksi Raamattu puhuu sielusta monissa muissa yhteyksissä. Yksi näistä on ihmisen halu tehdä syntiä (Luuk. 12:26). Ihminen on luonnostaan paha ja sielumme ovat sen seurauksena tahriutuneet. Kuoleman koittaessa sielu poistuu ruumiista (1. Moos. 35:18; Jer. 15:2). Sielu, yhdessä hengen kanssa, on monien hengellisten elämysten ja tunteiden keskipiste (Job 30:25; Ps. 43:5; Jer. 13:17). Aina kun sanaa "sielu" käytetään, se voi viitata henkilöön, joka on joko elossa tai tuonpuoleisessa.

Sielu ja henki ovat toisiinsa yhteydessä, mutta kuitenkin erillisiä (Hepr. 4:12). Sielu on ihmisyyden perusolemus; se on minuus meissä. Henki on ihmisyyden Jumalaan yhdistävä tekijä.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä ero on ihmisen sielun ja hengen välillä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries