settings icon
share icon
Kysymys

Mitä Raamattu opettaa enkeleistä?

Vastaus


Enkelit ovat itsenäisiä henkiolentoja, joilla on ymmärrys, tunteet ja tahto. Tämä on totta sekä hyvien, että pahojen enkelien (demonien) osalta. Enkeleillä on äly (Matt. 8:29; 2. Kor. 11:3; 1. Piet. 1:12), tunteet (Luuk. 2:13; Jaak. 2:19; Ilm.12:17) ja tahto (Luuk. 8:28-31; 2. Tim. 2:26; Juudas 6). Enkelit ovat henkiolentoja (Hepr. 1:14) ilman fysikaalista kehoa. Vaikka heillä ei ole fysikaalista kehoa, heillä on kuitenkin persoonallisuus.

Koska enkelit ovat luotuja olentoja, heidän ymmärryksensä on rajallinen. Tämä tarkoittaa sitä, että he eivät tiedä yhtä paljon kuin Jumala (Matt. 24:36). Heillä näyttää kuitenkin olevan suuremmat tiedot kuin ihmisillä. Siihen saattaa olla kolme selitystä. Ensinnä, enkelit luotiin ihmisiä korkeammiksi olennoiksi. Siksi on luonnollista, että heidän ymmärryksensä on suurempi. Toiseksi, enkelit tutkivat Raamattua ja maailmaa perinpohjaisemmin kuin ihmiset ja siksi heidän tietojensa määrä lisääntyy (Jaak. 2:19; Ilm. 12:12). Kolmanneksi, enkelien tiedon määrä lisääntyy, koska he seuraavat ihmisten edesottamuksia vuosituhansien ajan. Toisin kuin ihmiset, enkelien ei tarvitse opiskella historiaa. He ovat eläneet sen. Siksi he tietävät, kuinka ihmiset ovat eläneet ja reagoineet tietyissä tilanteissa ja pystyvät sen johdosta päättelemään suurella tarkkuudella, kuinka me toimimme vastaavanlaisissa tilanteissa.

Vaikka enkeleillä on vapaa tahto, he ovat Jumalan vallan alaisia kuten kaikki luodut olennot. Jumala lähettää hyviä enkeleitä auttamaan uskovia (Hepr. 1:14). Raamattu luettelee joitakin enkelien velvollisuuksia seuraavasti. He ylistävät Jumalaa (Ps. 148:1-2; Jesaja 6:3). He palvovat Jumalaa (Hepr. 1:6; Ilm. 5:8-13). He riemuitsevat Jumalan aikaansaannoksista (Job 38:6-7). He palvelevat Jumalaa (Ps. 103:20; Ilm. 22:9). He ovat Jumalan luona (Job 1:6; 2:1). He toimivat Jumalan tuomioiden toimeenpanijoina (Ilm. 7:1; 8:2). He tuovat rukousvastauksia (Ap. t. 12:5-10). He auttavat voittamaan ihmisiä Kristuksen omaksi (Ap. t. 8:26; 10:3). He seuraavat kristittyjen toimintaa, työtä ja kärsimyksiä (1. Kor. 4:9; 11:10; Ef. 3:10; 1. Piet. 1:12). He rohkaisevat vaaran uhatessa (Ap. t. 27:23-24). He huolehtivat oikeamielisistä kuoleman hetkellä (Luuk. 16:22).

Enkelit ovat täysin erilaisia kuin ihmiset. Ihmiset eivät muutu enkeleiksi kuoleman jälkeen. Enkelit eivät ole koskaan olleet ihmisiä, eikä heistä koskaan tule ihmisiä. Jumala loi enkelit, niin kuin hän loi ihmisetkin. Raamattu ei missään kohden totea, että enkelit luotiin Jumalan kuvaksi kuten ihminen luotiin (1. Moos. 1:26). Enkelit ovat henkiolentoja, jotka voivat jossakin määrin ottaa osakseen fyysisen olomuodon. Ihmiset ovat pääosin fyysisiä olentoja, joilla on hengellinen ominaisuus. Tärkein asia, jonka voimme oppia pyhiltä enkeleiltä on heidän välitön, empimätön kuuliaisuutensa Jumalan käskyille.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä Raamattu opettaa enkeleistä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries