settings icon
share icon
Kysymys

Onko kristityllä valtuudet käskyttää enkeleitä?

Vastaus


Nykyajan ihmisiä kiehtoo oppi enkeleistä, jota kutsutaan "enkeliopiksi". Enkelihahmoja on koruissa, joulukoristeissa ja televisio-ohjelmissa. Monet kristityt uskovat, että heillä on valta käskyttää enkeleitä tarpeittensa mukaan. Toiset uskovat, että he voivat komentaa enkeleitä (tai jopa demoneja) Jeesuksen nimessä.

Raamatusta ei löydy yhtään kohtaa, missä ihmiset antoivat käskyjä enkeleille omissa tai Jeesuksen nimissä. Ei ole jakeita, joissa ihminen kontrolloi enkeleitä tai heidän toimiaan. Tiedämme enkeleillä olevan arvostetun aseman, koska Jeesus teki itsensä "lyhyeksi aikaa enkeleitä alemmaksi" voidakseen syntyä ja kärsiä ihmisenä (Hepr. 2:7; Ps. 8:4).

Näin ollen opetukset, että uskovat voisivat kontrolloida enkeleitä, ovat vääriä. Seuraavat raamatulliset periaatteet osoittavat, että enkelit eivät noudata ihmisten käskytyksiä:

• Mooses puhui israelilaisille ajasta, jolloin "me huusimme Herraa avuksemme, ja hän kuuli huutomme ja lähetti enkelinsä johtamaan meidät pois Egyptistä. Nyt olemme Kadesissa, sinun maasi rajalla" (4. Moos. 20:16). Israelilaiset eivät käskyttäneet enkeliä avukseen. He vetosivat Jumalaan, jonka vallassa enkelit ovat.

• Sadrak, Mesaki ja Abed-nego kieltäytyivät kumartumasta Nebukadnessarin kuvan edessä (Daniel 3:17-18). Jumala armossaan "lähetti enkelinsä ja pelasti palvelijansa" (Daniel 3:28). Nuo kolme heprealaista eivät käskyttäneet Herran enkeliä. Jumala lähetti hänet. Myöhemmin Jumala lähetti enkelinsä pelastamaan Danielin leijonien luolasta (Daniel 6:22).

• Jerusalemin seurakunta rukoili Pietarin edestä hänen ollessaan vangittuna (Ap. t. 12:5). Pietarin vapauduttua hän kertoi, "Totisesti, nyt tiedän, mitä tapahtui! Herra lähetti enkelinsä ja auttoi minut Herodeksen käsistä, pelasti minut kaikesta siitä, mitä tämä kansa toivoi minulle tapahtuvan" (Ap. t. 12:11). Pietarin edestä rukoilleet kristityt olivat niin hämmästyneitä, että he tuskin päästivät häntä sisälle hänen kolkuttaessaan ovella. Selvästikään he eivät käskyttäneet enkeliä vapauttamaan hänet.

Enkelit ovat Jumalan pyhiä enkeleitä, jotka palvelevat häntä eivätkä meitä (Matt. 25:31; Ilm. 14:10).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Onko kristityllä valtuudet käskyttää enkeleitä?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries