settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on elämän henki?

Vastaus


Jumalan luomistyön huipentuma oli hämmästyttävä ihmisen luominen. "Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu" (1. Moos. 2:7). Mahtava Luoja teki kaksi asiaa luodessaan ihmisen. Ensimmäiseksi, hän loi ihmisen maan tomusta ja toiseksi, hän puhalsi oman henkensä Aatamin sieraimiin. Tämä erotti ihmisen kaikista muista Jumalan luomista olennoista.

Tässä yhdessä raamatunkohdassa on kolme merkittävää seikkaa ihmisen luomisesta. Ensimmäinen on se, että Jumala ja Jumala yksin loi ihmisen. Ihminen ei kehittynyt muista olennoista. Persoonattomat voimat eivät muodostaneet ihmistä. Solut, DNA, atomit, molekyylit, vety, protonit, neutriinot tai elektronit eivät luoneet ihmistä. Ihmisen keho koostuu näistä osista. Herra Jumala loi ihmisen. Jumala loi aineosaset ja käytti niitä luodakseen ihmisen.

Sana loi on käännös hepreankielen sanasta yatsar, joka merkitsee "muovata tai muotoilla". Sitä voidaan käyttää savenvalajasta, joka älyään ja voimaansa hyödyntäen valmistaa esineitä. Jumala on Mestarisavenvalaja, jonka ajatuksissa käsitys ihmisestä syntyi ja jonka voimalla ja älyllä se tehtiin eläväksi todellisuudeksi. Jumala on kaikkitietävä ja kaikkivoipainen tekemään mitä hän suinkin haluaa.

Toiseksi, Jumala puhalsi oman henkensä ihmiseen. Ihminen on paljon muuta kuin "pölyä" tai fyysinen olemus. Ihmisellä on henki. Tätä voi havainnollistaa seuraavasti: Jumala oli juuri muovannut Aatamin kehon maan pölystä ja tuo eloton keho makasi maassa. Seuraavaksi Jumala kumartui ja "puhalsi" oman henkensä ihmisen sieraimiin. Jumala on elämän lähde ja hän laittoi elämän ihmiseen. Tämä elämän henki on nähtävissä myös Joh. 20:22, missä Jeesus antaa opetuslapsilleen uuden elämän.

Kolmanneksi, 1. Moos. 2:7 kertoo, kuinka ihmisestä tuli elävä sielu. Sana sielu on hepreaksi nephesh tarkoittaen "elollista, hengittävää, tiedollista ja elävää olentoa". Ihmisestä ei tullut elävää sielua ennen kuin Jumala puhalsi hengen häneen. Fyysisenä, elävänä, ajatuskykyisenä ja hengellisenä olentona ihminen on ainutlaatuinen kaikkien maanpäällisten elollisten joukossa.

Mikä on siis elämän henki? Se on ihmiselle annettu Jumalan elämä ja voima, jonka kautta ihmisestä tuli elävä. Heprean sana henki on ruach, mikä merkitsee "tuulta, henkäystä, ilmaa, henkeä." Jumalan elämä jatkuu jatkumistaan; ihmisen aineeton osa suunniteltiin elämään iankaikkisesti. Ainoa avoin kysymys kuuluu: Missä me elämme oman iankaikkisuutemme?

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on elämän henki?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries