settings icon
share icon
Kysymys

Miksi Jumala vaati eläinuhreja Vanhassa testamentissa?

Vastaus


Jumala vaati eläinuhreja mahdollistaakseen tilapäisen syntien anteeksiannon ja luodakseen vertauskuvan Jeesuksen Kristuksen myöhemmästä uhrista (3. Moos. 4:35, 5:10). Eläinuhri on tärkeä aihe kaikkialla Raamatussa, koska "anteeksianto ei ole mahdollinen, ellei vuodateta uhriverta" (Hepr. 9:22). Kun Aadam ja Eeva lankesivat syntiin, Jumala tappoi eläimiä tehdäkseen heille vaatteet nahasta (1. Moos. 3:21). Kain ja Abel toivat uhrilahjoja Herralle. Kainin lahjaa ei hyväksytty, koska hän toi maan satoa. Abelin lahja hyväksyttiin, koska hän toi "lampaidensa esikoiskaritsoja" (1. Moos. 4:4-5). Tulvan jälkeen Nooa uhrasi eläimiä Jumalalle (1. Moos. 8:20-21).

Jumala oli ohjeistanut Israelin kansan suorittamaan lukuisia erilaisia eläinuhreja, jotka on tarkoin kuvattu Raamatussa. Ensimmäiseksi, eläimen piti olla virheetön. Toiseksi, uhrin antajan piti samaistua eläimeen. Kolmanneksi, uhrin antajan piti surmata eläin. Kun kaikki tämä tapahtui uskoen, uhri mahdollisti syntien anteeksisaamisen. Suuren sovituspäivän uhri, joka kuvataan 3. Mooseksen kirjassa, on esimerkki syntien anteeksiannosta ja poistamisesta. Ylimmäisen papin täytyi ottaa kaksi pukkia syntiuhria varten. Toinen pukeista uhrattiin syntiuhrina Israelin kansan edestä (3. Moos. 16:15) ja toinen pukki vapautettiin erämaahan (3. Moos. 16:20-22). Syntiuhri mahdollisti anteeksiannon, kun taas elävänä erämaahan vapautettu pukki vei mennessään kansan synnit.

Miksi me emme enää uhraa eläimiä? Eläinuhrit ovat päättyneet, koska Jeesus Kristus oli lopullinen ja täydellinen uhri. Johannes Kastaja ymmärsi tämän sanoessaan Jeesuksen tullessa kasteelle, "Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!" (Joh. 1:29). Mutta saattanet kysyä, miksi juuri eläimiä uhrattiin? Mitä väärää ne ovat tehneet joutuakseen tapetuiksi? Tämä juuri on asian ydin - koska eläimet eivät olleet tehneet mitään väärää, ne kuolivat uhraajan sijasta. Jeesus Kristus ei tehnyt mitään väärää, mutta antoi kuitenkin itsensä ihmiskunnan syntien edestä (1. Tim. 2:6). Jeesus Kristus otti syntimme kantaakseen ja kuoli meidän sijastamme. Kuten 2. Kor. 5:21 kertoo, "Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden”. Uskomalla siihen mitä Kristus teki ristillä, me saamme syntimme anteeksi.

Yhteenvetona toteamme, että Jumala vaati eläinuhreja antaakseen uhrinantajalle käsityksen mitä syntien anteeksisaaminen merkitsee. Eläimet olivat sijaiskärsijöitä - ne kuolivat synnintekijän sijaan, mutta vain tilapäisesti ja näin ollen vaadittiin yhä uusia uhreja. Eläinuhrit ovat päättyneet Jeesuksen Kristuksen myötä. Jeesus Kristus oli kertakaikkinen uhri (Hepr. 7:27) ja ainoa välittäjä Jumalan ja ihmisten välillä (1. Tim. 2:5). Eläinuhrit olivat ennuste Kristuksen tulevasta uhrista puolestamme. Ainoa tapa, miten eläinuhrit mahdollistivat syntien anteeksisaamisen, oli Kristuksen uhri puolestamme. Täten hän mahdollisti anteeksiannon, jota eläinuhrit ainoastaan kuvasivat edeltäkäsin.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Miksi Jumala vaati eläinuhreja Vanhassa testamentissa?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries