settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on dispensationalismi ja onko se raamatullista?

Vastaus


Dispensationalismi on teologinen systeemi, jolla on kaksi päätunnuspiirrettä. 1) Yhtenäisen kirjaimellinen Raamatun tulkinta, erityisesti profetioiden kohdalla. 2) Eron tekeminen Israelin ja seurakunnan välillä Jumalan suunnitelmissa.

Dispensationalistit väittävät hermeneutiikkansa olevan kirjaimellista tulkintaa, joka tarkoittaa sitä, että jokainen sana ymmärretään sen tavallisessa, jokapäiväisessä merkityksessä. Symbolit, kuvaannollinen puhetapa ja esikuvat tulkitaan sellaisina tässä menetelmässä, eivätkä ne ole mitenkään ristiriidassa kirjaimellisen tulkinnan kanssa. Jopa symbolit ja kuvaannolliset puhetavat sisältävät kirjaimellisen merkityksen.

On olemassa ainakin kolme syytä, miksi tämä on paras tapa Raamatun tulkitsemiseksi. Ensimmäiseksi, kielen tarkoitus vaatii meitä tulkitsemaan se kirjaimellisesti. Jumala on antanut kielen kommunikoidakseen ihmisen kanssa. Toinen syy on raamatullinen. Kaikki Vanhan testamentin ennustukset Jeesuksesta Kristuksesta täyttyivät kirjaimellisesti. Jeesuksen syntymä, opetustyö, kuolema ja ylösnouseminen tapahtuivat kaikki tarkoin ja kirjaimellisesti Vanhan testamentin ennustusten mukaisesti. Näiden ennustusten osalta ei Uudessa testamentissa ole olemassa mitään ei-kirjaimellisia täyttymyksiä. Tämä puoltaa vahvasti kirjaimellista tulkintaa. Jos kirjaimellista tulkintaa ei käytetä Raamatun tutkiskelussa, silloin ei ole mitään objektiivista standardia Raamatun ymmärtämiseen. Jokainen henkilö tulkitsisi Raamattua haluamallaan tavalla. Raamatullinen tulkinta vääristyisi seuraavanlaiseksi: "minulle tämä kohta opettaa seuraavasti..." sen sijaan, että sanoisimme "Raamattu opettaa..." Valitettavasti näin on asianlaita suurelta osin nykyistä Raamatun tulkintatapaa.

Dispensationalismin mukaan on kaksi eri Jumalan kansaa: Israel ja Uuden testamentin seurakunta. Dispensationalistit uskovat, että pelastus on aina pohjautunut uskoon – uskoon Jumalaan Vanhassa testamentissa ja erityisemmin Jumalan Poikaan Uudessa testamentissa. Dispensationalistien mielestä seurakunta ei ole syrjäyttänyt Israelin paikkaa Jumalan suunnitelmissa ja Vanhan testamentin lupaukset Israelille eivät ole täyttyneet seurakunnan kautta. He uskovat, että Jumalan Vanhassa testamentissa antamat lupaukset Israelille (maa, monet jälkeläiset ja siunaukset) täyttyvät viimein 1000-vuoden valtakunnan aikana, joista Ilmestyskirja kertoo luvussa 20. Dispensationalistit uskovat, että samoin kuin Jumala meidän aikanamme keskittyy seurakuntaan, hän tulevaisuudessa kohdistaa huomionsa Israeliin (Room. 9-11).

Tätä järjestelmää hyödyntäen dispensationalistit ryhmittävät Raamatun seitsemään eri dispensaatiojaksoon: viattomuuden aikaan (1. Moos. 1:1-3:7), omantunnon aikaan (1. Moos. 3:8-8:22), maallisen hallinnon aikaan (1. Moos. 9:1–11:32), lupauksen aikaan eli patriarkkojen aikaan (1. Moos. 12:1–2. Moos. 19:25), Mooseksen lain aikaan (2. Moos. 20:1–Ap.t. 2:4), armon aikaan (Ap. t. 2:4 – Ilm. 20:3) ja tuhatvuotisen valtakunnan aikaan (Ilm. 20:4-6). Nämä aikakaudet eli dispensaatiot eivät olleet teitä pelastukseen, vaan Jumalan menetelmä suhtautua ihmiseen. Dispensationalismi, järjestelmänä, johtaa Kristuksen toiseen tulemiseen ennen tuhatvuotista valtakuntaa ja tavallisimmin myös ennen suurta ahdistuksenaikaa tapahtuvaan uskovien ylöstempaamiseen. Yhteenvetona, dispensationalismi on teologinen järjestelmä, joka korostaa Raamatun ennustusten kirjaimellista tulkintaa, tekee selvän eron Israelin ja seurakunnan välillä ja jakaa Raamatun eri aikakausiin.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on dispensationalismi ja onko se raamatullista?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries