settings icon
share icon
Kysymys

Mitä Raamattu opettaa dinosauruksista? Onko Raamatussa dinosauruksia?

Vastaus


Kysymys dinosauruksista Raamatussa on osa kristillisissä piireissä käynnissä olevaa laajempaa väittelyä maapallon iästä, 1. Mooseksen kirjan ja meitä ympäröivien fyysisten todisteiden tulkinnasta. Maapallon vanhaan ikään uskovat ovat yleensä sitä mieltä, että Raamattu ei mainitse dinosauruksia, koska heidän käsityksensä mukaan dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon miljoonia vuosia ennen kuin ensimmäinen ihminen ilmestyi maapallolle. Raamatun kirjoittaneet ihmiset eivät mitenkään voineet nähdä eläviä dinosauruksia.

Maapallon nuoreen ikään uskovat ovat yleensä sitä mieltä, että Raamattu mainitsee dinosaurukset, vaikka se ei koskaan käytäkään sanaa "dinosaurus". Sen sijaan Raamattu käyttää heprean sanaa tannîn, joka on käännetty eri Raamatun käännöksissä vaihtelevalla tavalla. Joskus se on ”meripeto”, joskus ”hirviö”, joskus ”käärme” tai jopa ”lohikäärme”. Yleisin käännös lienee "lohikäärme". Tannîn on ilmeisesti ollut jonkinlainen jättiläismäinen matelija. Nämä olennot mainitaan Vanhassa testamentissa melkein kolmekymmentä kertaa ja ne esiintyvät sekä maalla että vedessä.

Sen lisäksi, että Raamattu yleisesti mainitsee nämä jättiläismäiset matelijat monta kertaa Vanhassa testamentissa, se kuvailee paria olentoa sellaisella tavalla, että jotkut tutkijat uskovat kirjoittajien ehkä kuvaavan dinosauruksia. Behemotin [-92 käännös: virtahepo / -33 käännös: Behemot] sanotaan olevan mahtavin kaikista Jumalan luontokappaleista, jättiläinen, jonka häntää verrataan setrin runkoon (Job 40:15-). Jotkut tutkijat ovat yrittäneet identifioida Behemotin joko elefantiksi tai virtahevoksi. Toiset huomauttavat, että elefanteilla ja virtahevoilla on aivan ohut häntä, eikä mitään puunrunkoon verrattavaa häntää. Esimerkiksi sellaisilla dinosauruksilla kuin Brachiosaurus ja Diplodocus oli valtavat hännät, joita voisi helposti verrata setripuun runkoon.

Lähes kaikissa muinaisissa kulttuureissa esiintyy jonkinlaista taidetta, joka kuvaa valtavia matelijaolentoja. Kalliopiirrokset, esineet ja jopa Pohjois-Amerikasta löydetyt pienet saviveistokset muistuttavat moderneja kuvauksia dinosauruksista. Eteläamerikkalaiset kivipiirrokset kuvaavat miehiä ratsastamassa Diplodocuksen kaltaisilla olennoilla ja, hämmästyttävää kyllä, piirroksissa näkyy myös Triceratopsaurus, Pterodactylsaurus and Tyrannosaurus Rex tyyppisten olentojen tuttuja hahmoja. Roomalaiset mosaiikit, maya-intiaanien keramiikka ja Babylonian kaupungin muurit kaikki todistavat ihmisen kulttuurit ja maantieteelliset rajat ylittävästä kiinnostuksesta näihin olentoihin. Vakaviin selostuksiin, kuten Marco Polon Il Milione (suom. Marko Polon matkat), sekoittuu mielikuvituksellisia tarinoita aarteita vartioivista pedoista. Dinosaurusten ja ihmisen rinnakkaiseloa tukevien huomattavien antropologisten ja historiallisten todisteiden lisäksi on olemassa muita fyysisiä todisteita, esimerkiksi Pohjois-Amerikasta ja läntisestä Keski-Aasiasta on löydetty kivettyneitä ihmisen ja dinosaurusten jalanjälkiä yhdessä.

Onko Raamatussa siis dinosauruksia? Asia on kaikkea muuta kuin loppuun käsitelty. Kaikki riippuu siitä, miten tulkitset olemassa olevaa todistusaineistoa ja miten suhtaudut itseäsi ympäröivään maailmaan. Jos Raamattu tulkitaan kirjaimellisesti, siitä seuraa nuori maapallon ikä, ja ajatus dinosaurusten ja ihmisen samanaikaisesta eläminen on mahdollinen. Seuraava kysymys on, mitä dinosauruksille tapahtui? Vaikka Raamattu ei käsittele tätä seikkaa, dinosaurukset todennäköisesti kuolivat sukupuuttoon jossakin vaiheessa vedenpaisumuksen jälkeen dramaattisten ympäristömuutosten ja ihmisen säälimättömän metsästyksen takia.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä Raamattu opettaa dinosauruksista? Onko Raamatussa dinosauruksia?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries