settings icon
share icon
Kysymys

Mitkä ovat diakonien tehtävät seurakunnassa?

Vastaus


Uuden testamentin kreikankielinen sana diakoneo käännetään tavallisesti "palvella" ja kirjaimellisesti se tarkoittaa "läpi lian". Sillä tarkoitetaan palvelijaa, joka auttaa muita. Tästä sanasta saamme suomenkielen sanan diakoni. Tätä sanaa käytettiin ensimmäisen kerran Apostolien teoissa avustajista. "Silloin apostolit, ne kaksitoista, kutsuivat koolle koko opetuslasten joukon ja sanoivat: ´Ei ole oikein, että me ruoan jakamisen tähden lyömme laimin Jumalan sanan'" (Ap. t. 6:2). Saarnaamiseen ja opettamiseen keskittyneet miehet eivät pitäneet asianmukaisena, että heidän olisi pitänyt laiminlyödä nuo tehtävät tarjoillakseen ruokaa. Niinpä he nimittävät halukkaita miehiä auttamaan muita ja työskentelemään fyysisen avustustyön parissa, kun apostolit vuorostaan keskittyivät hengelliseen ravitsemiseen. Täten voimavarat olivat paremmin käytössä ja jokainen keskittyi omien lahjojensa käyttöön. Samoin yhä useammat pääsivät näin osalliseksi muiden auttamiseen.

Nykyajan seurakunnassa nämä kaksi tointa jatkuvat muuttumattomina. Vanhimmat ja pastorit "julistavat sanaa, astuvat esiin sopivaan ja sopimattomaan aikaan, nuhtelevat, moittivat ja kehottavat, aina kärsivällisesti opettaen" (2. Tim. 4:2) ja diakonit huolehtivat kaikesta muusta. Diakonin tehtäviin saattavat kuulua hallinnolliset tehtävät, rakennuksista huolehtiminen, varain hoitaminen ja hengellisten tilaisuuksien järjestäminen. Nämä riippuvat seurakunnan tarpeista ja näiden miesten lahjoista.

Diakonien velvollisuuksia ei ole selvästi kerrottu Raamatussa. Oletamme niihin kuuluvan kaikki ne tehtävät, jotka eivät ole osa vanhimpien ja pastoreiden työsarkaa. Raamattu luettelee diakonien kelpoisuusvaatimukset. Hänen on oltava nuhteeton, yhden vaimon mies, hyvä perheen huolitsija, arvokas, raitis ja hän ei saa tavoitella omaa hyötyään (1. Tim. 3:8-12). Raamatun mukaan diakonin toimi on kunnioitettava ja siunauksellinen. "Ne, jotka hoitavat virkansa hyvin, saavat arvostetun aseman ja voivat rohkeasti julistaa uskoa Kristukseen Jeesukseen." (1. Tim. 3:13).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitkä ovat diakonien tehtävät seurakunnassa?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries