settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on avoin teologia?

Vastaus


Avoin teismi tunnetaan myös nimellä avoin teologia ja Jumalan avoimuutena. Sen tarkoituksena on selittää Jumalan ennalta tietämyksen ja ihmisen vapaan tahdon välinen suhde. Avoimen teismin argumentti on periaatteessa seuraava: ihmiset ovat täysin vapaita ja jos Jumala ehdottoman varmasti tietää tulevaisuuden, silloin ihmiset eivät voi olla täysin vapaita. Näin ollen Jumala ei tiedä ehdottoman varmasti kaikkea tulevaisuudesta. Avoimen teismin mukaan tulevaisuutta ei voi tietää. Siksi Jumala tietää kaiken, joka on tiedettävissä, mutta hän ei tiedä tulevaisuutta.

Avoin teismi perustaa uskomuksensa sellaisiin raamatunkohtiin, joissa kuvaillaan Jumalan "muuttaneen mieltään", "hämmästyneen" tai "oppineen jotakin uutta" (1. Moos. 6:6; 22:12; 2. Moos. 32:14; Joona 3:10). Monien muiden Jumalan tulevaisuuden tietämistä kuvaavien raamatunjakeiden perusteella meidän on ymmärrettävä, että Jumala kuvailee edellä olevissa jakeissa itseään ihmisen käsitettäväksi tarkoitetuilla ilmaisuilla. Jumala tietää, mitkä meidän tekomme ja päätöksemme tulevat olemaan, mutta hän "muuttaa mieltään" ja toimiaan tekojemme perusteella. Jumalan tyytymättömyys ihmiskunnan pahuuteen ei kuitenkaan merkitse, että hän ei ollut tietoinen sen toteutumisesta.

Vastoin avoimen teismin opetuksia Ps. 139:4, 16 kertoo meille, "Kielelläni ei ole yhtäkään sanaa, jota sinä, Herra, et tuntisi... Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut." Kuinka Jumala saattoi ennustaa Vanhassa testamentissa tarkkoja yksityiskohtia Jeesuksesta Kristuksesta, jos hän ei tiedä tulevaisuutta? Kuinka Jumala voi mitenkään taata iankaikkista pelastustamme, jos hän ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Loppujen lopuksi on todettava, että avoin teismi epäonnistuu yrityksissään selittää selittämättömät asiat: suhteen Jumalan ennalta tietämyksen ja ihmisen vapaan tahdon välillä. Aivan kuten äärimmäinen kalvinismi epäonnistuu yrityksessään tehdä ihmisistä muita kuin etukäteen ohjelmoituja robotteja, samoin avoin teismi epäonnistuu hyljätessään Jumalan kaikkitietävyyden ja kaikkivaltaisuuden. Meidän on hyväksyttävä Jumala uskon kautta, sillä " Ilman uskoa ei kuitenkaan kukaan ole Jumalan mielen mukainen" (Hepr. 11:6a). Näin ollen avoin teismi ei ole raamatullista. Se on ainoastaan yritys muiden joukossa, jonka avulla rajallinen ihminen yrittää käsittää äärettömän Jumalan. Kristuksen seuraajien on hylättävä avoin teismi. Vaikka avoin teismi yrittää tarjota meille selityksen Jumalan ennalta tietämisen ja ihmisen vapaan tahdon väliselle yhteydelle, tämä selitysyritys ei ole Raamatun mukainen.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on avoin teologia?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries