settings icon
share icon
Kysymys

Ovatko Pyhän Hengen armolahjat voimassa nykyaikana?

Vastaus


Ensimmäiseksi on tärkeää todeta, että tässä ei ole kysymys siitä suorittaako Jumala ihmetekoja meidän aikakaudellamme. Olisi hupsua ja epäraamatullista väittää, että Jumala ei paranna ihmisiä, ei puhu ihmislapsilleen, eikä tee ihmeitä nykyaikana. Kysymys kuuluukin, ovatko pääasiassa 1. Kor. 12-14 kuvatut Pyhän Hengen armolahjat voimassa nykyajan seurakunnassa. Kyse ei myöskään ole siitä, pystyykö Pyhä Henki antamaan jollekulle armolahjan. Kysymys on siitä, vieläkö Pyhä Henki jakaa armolahjojaan meidän ajassamme. Haluamme myös korostaa sitä, että Pyhä Henki on vapaa jakamaan lahjojaan täysin oman mielensä mukaisesti (1. Kor. 12:7-11).

Apostolien teoissa ja epistoloissa kuvatuista ihmeistä suurin osa tehtiin apostolien ja heidän läheisten apulaistensa toimesta. Paavali antaa meille syyt tähän: "Olenhan teidän keskuudessanne todistanut olevani oikea apostoli, kun olen tehnyt tunnustekoja, ihmeitä ja voimatöitä yhden toisensa jälkeen" (2. Kor. 12:12). Jos jokainen Kristukseen uskova olisi kyennyt suorittamaan tunnustekoja, ihmeitä ja voimatöitä, silloin voimatyöt eivät olisi mitenkään olleet apostolin tunnusmerkkejä. Ap. t. 2:22 kertoo meille, kuinka Jeesus oli Jumalan "valtuuttama" voimatekojen, merkkien ja ihmeiden kautta. Samoin apostolit olivat Jumalan merkitsemiä aitoja lähettiläitä, mikä ilmeni heidän tekemiensä ihmeiden välityksellä. Ap. t. 14:3 kuvaa kuinka evankeliumi "vahvistettiin" Paavalin ja Barnabaan ihmeiden kautta.

1. Korinttolaiskirjeen luvut 12-14 käsittelevät pääosin Pyhän Hengen armolahjoja. Sen perusteella voi saada käsityksen, että "tavallisillekin" kristityille joskus annettiin armolahjoja (12:8-10, 28-30). Meille ei kuitenkaan kerrota, kuinka yleistä tämä oli. Yllä olevan perusteella opimme kuitenkin, että apostolit olivat "merkityt" tunnusteoin ja ihmein. Siksi vaikuttaisikin siltä, että armolahjojen antaminen tavallisille kristityille oli paremminkin poikkeus kuin sääntö. Sen lisäksi on huomattava, että apostolien ja heidän lähimpien apulaistensa lisäksi Uudessa testamentissa ei missään kuvata yksityishenkilöiden käyttävän Pyhän Hengen armolahjoja.

On myös tärkeää muistaa, että alkuseurakunnalla ei ollut täydellistä Raamattua käytössään, toisin kuin meidän kohdallamme nykyään (2 Tim. 3:16-17). 3:16-17). Siksi profetoiminen, tiedon sanat, viisauden sanat, jne. olivat tarpeellisia varhais-kristityille Jumalan tahdon tietämiseksi. Profetoimisen lahja mahdollisti uskovien kommunikoinnin Jumalan kanssa ja uusien ilmoitusten saamisen. Nyt kun Jumalan ilmoitus on täydellinen Raamatussa, ilmoituksen lahjoja ei enää tarvita, ei ainakaan samassa määrin kuin mitä Uudessa testamentissa kuvataan.

Jumala parantaa ihmisiä ihmeellisesti joka päivä. Jumala puhuu meille tänäänkin, tapahtuu se sitten kuuluvalla äänellä tai mielemme kautta tai mielikuvien ja tunteiden kautta. Jumala suorittaa vieläkin hämmästyttäviä ihmeitä, tunnustekoja ja ihmeitä. Joskus nämä ihmeet tapahtuvat kristityn välityksellä. Armolahjojen päätarkoitus oli todentaa evankeliumin oikeellisuus ja että apostolit olivat todellakin Jumalan sanansaattajia. Raamattu ei suoranaisesti sano, että armolahjat ovat päättyneet, mutta se kertoo miksi niitä ei kenties esiinny samassa määrin kuin Uudessa testamentissa.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Ovatko Pyhän Hengen armolahjat voimassa nykyaikana?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries