Mikä ero on armolla ja laupeudella?


Kysymys: Mikä ero on armolla ja laupeudella?

Vastaus:
Armo ja laupeus on helppo sekoittaa keskenään. Ne ovat samankaltaiset, mutta eivät tarkoita samaa. Niiden väliset erot voi kiteyttää seuraavasti: armo merkitsee, että Jumala ei rankaise meitä synneistämme ansioidemme mukaan; ja laupeus tarkoittaa, että Jumala siunaa meitä, vaikka emme sitä ansaitse. Armo on vapautus tuomiosta. Laupeus on hyvyyden osoitus arvotonta kohtaan.

Raamatun mukaan kaikki ovat tehneet syntiä (Saarn. 7:20; Room. 3:23; 1. Joh. 1:8). Tämän seurauksena me kaikki ansaitsemme kuolemanrangaistuksen (Room. 6:23) ja iankaikkisen tuomion tulisessa järvessä (Ilm. 20:12-15). Tämä mielessämme, jokainen uusi päivä on armon osoitus Jumalalta. Jos Jumala kohtelisi meitä ansioittemme mukaisesti, me kaikki kohtaisimme tuomiomme välittömästi. Psalmissa 51:3-4 Daavid pyytää, "Jumala, ole minulle armollinen hyvyydessäsi, pyyhi pois minun syntini suuren laupeutesi tähden. Pese minut puhtaaksi rikoksestani ja anna lankeemukseni anteeksi." Armon pyytäminen Jumalalta merkitsee, että haluamme hänen lykkäävän ansaitsemaamme rangaistusta ja antamaan meille sen sijaan anteeksi, vaikka emme mitenkään ole sitä ansainneet.

Me emme ansaitse mitään Jumalalta. Jumala ei ole meille mitään velkaa. Kaikki kokemamme hyvä on Jumalan laupeuden ansiota (Ef. 2:5). Laupeudenteko on yksinkertaisesti ansaitsematon suosionosoitus. Jumala antaa meidän elämäämme kaikkea hyvää, jota emme ansaitse ja jota emme koskaan voisi ansaita tekojemme kautta. Olemme pelastuneet tuomiosta Jumalan armon kautta, laupeus on kaikki, mitä saamme tuon armollisuuden jälkeen (Room. 3:24). Yleisessä laupeudessa on kyse siitä maailmanlaajuisesta Jumalan osoittamasta laupeudesta ihmiskunnalle heidän hengellisestä tilastaan riippumatta. Pelastavassa laupeudessa puolestaan on kyse Jumalan kaikkivaltaisuudessaan antamasta ansaitsemattomasta jumalallisesta avusta valituilleen heidän uudestisyntymässään ja pyhityksessään.

Armo ja laupeus tulevat parhaiten esille Jeesuksen Kristuksen kautta tapahtuvassa pelastumisessa. Me ansaitsemme tuomion, mutta ottaessamme Jeesuksen Kristuksen vastaan pelastajana, saamme kokea Jumalan armon ja vapaudumme tuomiosta. Tuomion sijaan saamme pelastuksen laupeuden, syntien anteeksiannon, yltäkylläisen elämän (Joh. 10:10) ja iankaikkisuuden taivaassa (Ilm. 21-22). Jumalan armon ja laupeuden vuoksi meidän tulisi vaipua polvillemme ja palvoa häntä kiitoksin. Hepr. 4:16 julistaa "Astukaamme sen tähden rohkeasti armon valtaistuimen eteen, jotta saisimme armoa ja laupeutta, löytäisimme avun silloin kun sitä tarvitsemme."

English
Paluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä ero on armolla ja laupeudella?