settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on arianismi?

Vastaus


Araianismi on saanut nimensä neljännen vuosisadan opettajan, Ariuksen, mukaan. Yksi varhaisimmista ja kenties tärkeimmistä varhaiskristittyjen välisistä kiistoista koski Kristuksen jumalisuutta. Oliko Jeesus todella lihaksi tullut Jumala vai luotu olento? Oliko Jeesus Jumala vai ainoastaan Jumalan kaltainen? Ariuksen mukaan Jumala loi Jeesuksen kaikkein ensimmäisenä luomistyönään ja hän oli siten luomistyön huipentuma. Arianismi on näin ollen näkemys, että Jeesus on luotu olento, jolla on jumalaisia ominaisuuksia, mutta hän ei ole jumalallinen tai Jumala.

Arianismi tulkitsee väärin viitteet Jeesuksen väsymiseen (joh. 14:6) ja tietämättömyyteen toisesta tulemuksestaan (Matt. 24:36). On vaikea ymmärtää, kuinka Jumala voisi olla väsynyt ja tietämätön jonkin suhteen, mutta Jeesuksen alentaminen luoduksi olennoksi ei ole oikea ratkaisu. Jeesus oli täysin Jumala ja hän oli täysin ihminen. Jeesuksesta ei tullut ihmistä ennen kuin hän syntyi maan päälle. Näin ollen Jeesuksen rajoitteet ihmisenä eivät vaikuta hänen jumalallisuuteen tai iankaikkisuuteen.

Toinen arianismin väärinkäsitys koskee sanaa "esikoinen" (Room. 8:29; Kol. 1:15-20). Arianistit tulkitsevat "esikoisen" näissä jakeissa tarkoittavan sitä, että Jeesus "syntyi" tai "luotiin" luomistyön ensimmäisenä tekona. Näin ei kuitenkaan ole asianlaita. Jeesus itse opetti olevansa iankaikkinen ja itsesyntyinen (Joh. 8:58; 10:30). Joh. 1:1-2 kertoo Jeesuksen olleen alussa "...Jumalan luona”. Raamatun kirjoittamisen aikoina perheen esikoisen asema oli merkittävä (1. Moos. 49:3; 2. Moos. 11:5; 34:19; 3. Moos. 3:40; Ps. 89:27; Jer. 31:9). Tässä mielessä Jeesusta voidaan pitää esikoisena. Jeesus on Jumalan perheen tärkein jäsen. Jeesus on Voideltu, "hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas” (Jes. 9:5).

Noin sata vuotta kestäneen väittelyn jälkeen eri kirkolliskokouksissa, kristillinen kirkko virallisesti sanoutui irti arianismista nimeten sen vääräoppisuudeksi. Tämän jälkeen arianismia ei ole koskaan hyväksytty osaksi kristillistä uskoa. Arianismi ei kuitenkaan ole kuollut. Sitä on opetettu eri muodoissa kautta vuosisatojen. Jehovan todistajilla ja mormooneilla on nykyään arianismin kaltaisia opetuksia. Samoin kuin varhaiskirkko teki, meidänkin on torjuttava kaikki hyökkäykset Herramme ja Pelastajamme Jeesuksen Kristuksen jumalisuutta vastaan.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on arianismi?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries