settings icon
share icon
Kysymys

Kuinka voin antaa anteeksi minua vastaan rikkoneille?

Vastaus


Jokainen on joutunut väärinteon, loukkauksen tai synnin kohteeksi jossakin elämänsä vaiheessa. Kuinka kristittyjen tulisi reagoida tällaisen rikkomuksen tapahtuessa? Raamatun mukaan meidän pitää antaa anteeksi. Ef. 4:32 julistaa, “Olkaa sen sijaan toisianne kohtaan ystävällisiä, hyväsydämisiä, anteeksiantavaisia toinen toisellenne, niinkuin Jumalakin on Kristuksessa teille anteeksi antanut.” Samoin Kolossalaiskirjeen 3:13 ilmoittaa, "...kärsikää toinen toistanne ja antakaa toisillenne anteeksi, jos kenellä on moitetta toista vastaan. Niinkuin Herrakin on antanut teille anteeksi, niin myös te antakaa." Molempien raamatunkohtien avainkohta on antaa muille anteeksi niin kuin Jumala on antanut meille anteeksi. Miksi me annamme anteeksi? Koska meille on annettu anteeksi! Sen sijaan niille, jotka eivät ole kristittyjä, Jumala ei ole antanut anteeksi ja heillä ei ole voimaa tai tahtoa antaa muille anteeksi.

Anteeksiantaminen olisi helppoa, jos meidän vain tarvitsisi antaa anteeksi sitä meiltä murhemielin ja katuen pyytämään tulevilta. Raamattu kehottaa meitä antamaan anteeksi, ilman mitään ehtoja, meitä vastaan rikkoneille. Anteeksiantamisesta kieltäytyminen osoittaa henkilön olevan kaunaisen, katkeran ja vihaisen. Mitkään näistä eivät ole oikean kristityn tuntomerkkejä. Isä meidän -rukouksessa me pyydämme Jumalaa antamaan meille anteeksi niin kuin mekin annamme anteeksi meitä vastaan rikkoneille (Matt. 6:12). Jeesus sanoi Matt. 6:14-15:ssa, "Sillä jos te annatte anteeksi ihmisille heidän rikkomuksensa, niin teidän taivaallinen Isänne myös antaa teille anteeksi; mutta jos te ette anna ihmisille anteeksi, niin ei myöskään teidän Isänne anna anteeksi teidän rikkomuksianne." Muiden Jumalan anteeksiantoa käsittelevien raamatunkohtien valossa Matt. 6:14-15 on parhaiten ymmärrettävissä sanomalla, että ne jotka kieltäytyvät antamasta anteeksi muille, eivät itse ole kokeneet Jumalan anteeksiantoa.

Me teemme syntiä Jumalaa vastaan aina rikkoessamme hänen käskyjään. Tehdessämme väärin jotakuta kohtaan, me emme tee syntiä ainoastaan häntä kohtaan, vaan myös Jumalaa kohtaan. Miettiessämme, kuinka mittaamattomasti Jumala antaa anteeksi kaikki meidän syntimme ymmärrämme, että meillä ei ole mitään oikeutta olla olematta armollisia muita kohtaan. Me olemme tehneet syntiä Jumalaa vastaan suunnattoman paljon enemmän kuin kukaan voi koskaan tehdä meitä kohtaan. Jos Jumala on anteeksiantanut meille niin paljon, kuinka me voimme kieltäytyä antamasta anteeksi muille niin vähän? Jeesuksen vertaus Matteus 18:23-25:ssä on voimakas esimerkki tästä totuudesta. Jumala on luvannut antaa anteeksi meille kaiken, kun me käymme hänen luokseen sitä pyytäen (1. Joh. 1:9). Meidän muille osoittama anteeksianto ei saisi tuntea mitään rajoja, samoin kuin Jumalan anteeksianto on rajaton (Luuk. 17:3-4).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Kuinka voin antaa anteeksi minua vastaan rikkoneille?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries