settings icon
share icon
Kysymys

Mikä on anteeksiantamaton synti?

Vastaus


Anteeksiantamaton synti tai "Pyhän Hengen herjaaminen" mainitaan Mark. 3:22-30 ja Matt. 12:22-32. Herjaaminen voidaan yleisesti määritellä uhmakkaana halveksuntana. Tätä termiä voidaan soveltaa moniin synteihin kuten Jumalan kiroamiseen tai Jumalaan liittyvien asioiden tahalliseen häpäisemiseen. Siihen sisältyy myös Jumalan liittäminen johonkin pahaan tai hänelle oikeudenmukaisesti kuuluvan kunnian tai ansion kieltäminen. Hengen herjaaminen on kuitenkin erikoistapaus, josta kerrotaan Matt. 12:31. Siinä fariseukset nähdessään kieltämättömiä todisteita Jeesuksen ihmetöistä Pyhän Hengen voiman vaikutuksesta, väittivät hänen olleen Saatanan vaikutuksen alainen (Matt. 12:24). Huomaa seuraavaksi, kuinka Mark. 3:30:ssä Jeesus hyvin yksityiskohtaisesti kuvaa tapahtunutta Pyhän Hengen herjausta.

Tämä herjaaminen kohdistui Jeesuksen Kristuksen persoonaan (hänen eläessään maan päällä) ja häntä syytettiin riivaajien vaikutuksen alaisena olemisesta. On muita mahdollisia tapoja herjata Pyhää Henkeä (kuten hänelle valehteleminen Ananiaksen ja Safiran tapauksessa Ap. t. 5:1-10), mutta syytökset Jeesusta kohtaan olivat herjauksia, jotka olivat anteeksiantamattomia. Tätä nimenomaista Pyhän Hengen herjaamista ei voi toistaa nykyaikana.

Nykyaikana ainoa anteeksiantamaton synti on jatkuva epäusko. Epäuskossa kuolleelle ihmiselle ei ole olemassa anteeksiantoa. Joh. 3:16 mukaan “ Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” Ainoa tilanne, jossa joku on vailla anteeksiantoa on se, että hän ei kuulu niihin "jokaiseen", jotka uskovat häneen. Jeesus vastasi, "Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Joh. 14:6). Ainoan pelastusmahdollisuuden hylkääminen johtaa henkilön tuomitsemiseen iankaikkiseen helvettiin, koska ainoan anteeksiannon hylkääminen on anteeksiantamatonta.

Monet pelkäävät tehneensä anteeksiantamattoman synnin, jota Jumala ei voi tai ei halua antaa anteeksi. Heillä ei ole mielestään mitään toivoa riippumatta siitä, mitä he tekevät. Saatana haluaakin pitää meidät tällaisissa harhaluuloissa. Jos henkilöllä on tällainen pelko, hänen tarvitsee vai tulla Jumalan luo, tunnustaa syntinsä, tehdä parannus ja hyväksyä Jumalan anteeksianto. “Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.” (1. Joh. 1:9). Tämä jae vakuuttaa meille Jumalan olevan valmis antamaan anteeksi - riippumatta synnin hirvittävyydestä - jos tulemme hänen luo katuen. Jos sinulla on syyllisyyden tuntoja, Jumala odottaa sinua avoimin käsin, rakkaudella ja myötätunnolla. Hän ei koskaan kiellä anteeksiantoaan sitä haluavilta.

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mikä on anteeksiantamaton synti?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries