settings icon
share icon
Kysymys

Mistä on hyvä aloittaa Raamatun lukeminen?

Vastaus


Ensimmäiseksi on ymmärrettävä, että Raamattu ei ole mikään tavallinen kirja, joka luetaan tavanomaisesti kannesta kanteen. Se on itse asiassa kirjasto, kirjojen kokoelma, monien eri kirjoittajien kirjoittama useilla eri kielillä yli 1500 vuoden aikana. Martti Luther sanoi Raamatun olevan "Kristuksen kehto", koska raamatullinen historia ja profetia osoittavat Jeesukseen. Näin ollen Raamatun lukeminen tulisi aloittaa evankeliumeista. Markuksen evankeliumi on lyhyt ja nopeatempoinen ja hyvä aloituskohta. Sen jälkeen suosittelemme Johanneksen evankeliumia, joka keskittyy Jeesuksen ja hänen itseään koskeviin opetuksiin. Markus kertoo meille mitä Jeesus teki, Johannes kertoo meille mitä Jeesus sanoi ja kuka hän oli. Johanneksen evankeliumista löytyvät jotkut kaikkein yksinkertaisimmista ja selkeimmistä jakeista, mutta myös jotkut kaikkein syvällisimmistä ja vaikeimmista. Evankeliumien lukeminen (Matteus, Markus, Luukas ja Johannes) tutustuttaa sinut Kristuksen elämään ja työhön.

Sen jälkeen voit lukea joitakuita epistoloita (Roomalaiskirje, Efesolaiskirje ja Filippiläiskirje). Ne opettavat meille, kuinka meidän pitää elämää Jumalaa kunnioittavalla tavalla. Aloita 1. Mooseksen kirjasta lukiessasi Vanhaa testamenttia. Se kertoo meille, kuinka Jumala loi maailman ja kuinka ihmiskunta lankesi syntiin ja kertoo syntiinlankeemuksen seurauksista maailmassa. Loput Mooseksen kirjoista ovat vaikeaselkoisempia, koska ne käsittelevät Jumalan juutalaisille antamia lakeja ja niiden sovellutuksia heidän elämäänsä. Näiden kirjojen lukemista ei pidä vältellä, mutta ne on parempi säästää myöhäisempään ajankohtaan. Toivomme, että et väsy niitä lukiessasi. Lue Joosuan kirjasta Aikakirjoihin saadaksesi hyvän käsityksen Israelin historiasta. Psalmeista Laulujen lauluun lukeminen perehdyttää sinut heprealaisten runouteen ja sananlaskuihin. Profeetalliset kirjat Jesajasta Malakiakseen ovat ajoittain vaikeasti ymmärrettäviä. Avain Raamatun ymmärtämiseen on viisauden pyytäminen Jumalalta (Jaakob 1:5). Jumala on Raamatun kirjoittaja ja hän haluaa sinun ymmärtävän sen.

On tärkeää huomata, että jokainen ei voi olla menestyksekäs raamatuntutkija. Vain ne, joilla on oikea pätevyys siihen, voivat menestyä siinä Jumalan siunausten avulla.

Oletko pelastunut uskon kautta Jeesukseen Kristukseen (1. Kor. 2:14-16)?
Haluatko kasvaa Jumalan Sanan tuntemuksessa (1. Piet. 2:2)?
Tutkitko tunnollisesti Jumalan Sanaa (Ap. t. 17:11)?

Jos vastasit myöntävästi näihin kolmeen kysymykseen, voit olla vakuuttunut, että Jumala siunaa halusi tuntea hänet ja hänen Sanansa riippumatta siitä, mistä aloitat Raamatun lukemisen ja mitä opiskelumenetelmää käytät. Jos et ole kristitty, siis olet pelastunut ja Pyhä Henki asuu sisälläsi, sinun on mahdotonta ymmärtää Raamatun sanomaa. Raamatun totuudet ovat kätketyt niiltä, jotka eivät ole uskossa, mutta ne ovat elämän perusta uskoville (1. Kor. 2:13-14; Joh. 6:63).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mistä on hyvä aloittaa Raamatun lukeminen?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries