Mitä Raamattu sanoo alkoholin ja viinin käytöstä? Onko kristitylle syntiä juoda alkoholia tai viiniä?


Kysymys: Mitä Raamattu sanoo alkoholin ja viinin käytöstä? Onko kristitylle syntiä juoda alkoholia tai viiniä?

Vastaus:
Raamatussa puhutaan paljon alkoholin käytöstä (3. Moos. 10:9; 4. Moos. 6:3; 5. Moos. 29:6; Tuom. 13:4,7,14; Snl. 20:1; 31:4; Jes. 5:11,22; 24:9; 28:7; 29:9; 56:12). Raamattu ei kuitenkaan välttämättä kiellä uskovaa juomasta olutta, viiniä tai mitään muutakaan alkoholia sisältävää juomaa. Itse asiassa eräät raamatunkohdat viittaavat alkoholiin myönteisessä mielessä. Saarnaajan kirja 9:7 neuvoo: ”Juo viinisi hyvillä mielin.” Psalmi 104:14-15 kertoo Jumalan antaneen viinin ”... ihmisen iloksi”. Aamos 9:14 kuvaa viinin juonnin omasta viinitarhasta olevan Jumalan siunauksen merkki. Jesaja 55:1 rohkaisee sanoin: ”...ottakaa maksutta viiniä ja maitoa!”

Uskovia kehotetaan olemaan juopumatta (Ef. 5:18). Raamattu tuomitsee humalan ja sen seuraukset (Snl. 23:29-35). Uskoville sanotaan myös, ettei heidän tule antaa minkään asian hallita ruumistaan (1. Kor. 6:12; 2 Piet. 2:19). Liiallinen alkoholin käyttö tekee kieltämättä riippuvaiseksi. Raamattu kieltää uskovaa myös tekemästä mitään, mikä saattaisi loukata toisia uskovia tai rohkaista näitä tekemään syntiä vastoin omaatuntoaan (1. Kor. 8:9-13). Näiden periaatteiden valossa kenenkään uskovan olisi erittäin vaikea sanoa, että he juovat alkoholia suuria määriä Jumalan kunniaksi (1. Kor. 10:31).

Jeesus muutti veden viiniksi. Näyttää siltä, että Jeesus myös joi toisinaan viiniä (Joh. 2:1-11; Matt. 26:29). Uuden testamentin aikaan vesi ei ollut erityisen puhdasta. Ilman nykyaikaisia puhdistustoimenpiteitä vesi oli täynnä bakteereja, viruksia ja kaikenlaisia saasteita. Tilanne on nykyään sama monissa kehitysmaissa. Tästä syystä ihmiset joivat usein viiniä (tai rypälemehua), koska oli paljon epätodennäköisempää, että se oli saastunutta. Paavali neuvoo Timoteusta (1. Tim. 5:23) lopettamaan veden juomisen (joka mahdollisesti aiheutti Timoteuksen vatsavaivat) ja juomaan sen sijaan viiniä. Tuohon aikaan viini oli käynyttä ja sisälsi alkoholia, vaikkakaan ei välttämättä yhtä paljon kuin nykyään. On väärin sanoa, että viini olisi ollut rypälemehua, mutta on myös väärin sanoa että se oli samaa kuin nykyisin käytettävä viini. Raamattu ei siis kiellä uskovia juomasta olutta, viiniä tai mitään muutakaan alkoholipitoista juomaa. Alkoholi sinänsä ei ole synnin turmelemaa. Pikemminkin on kyse siitä, että uskovan pitää ehdottomasti pidättyä juopumisesta ja alkoholiriippuvuudesta (Ef. 5:18; 1. Kor. 6:12).

Alkoholin käyttö pienessä määrin ei ole haitallista tai riippuvuuden aiheuttavaa. Itse asiassa joidenkin lääkärien mielestä pieni määrä punaviiniä on terveydelle hyödyksi, erityisesti sydämelle. Pienten alkoholimäärien nauttimisessa on kyseessä kristillinen vapaus. Juopuminen ja riippuvuus ovat syntiä. Raamatussa on kohtia, joissa varoitetaan alkoholista ja sen vaikutuksista. Alkoholin käyttö johtaa helposti houkutukseen käyttää sitä liiallisesti. Se saattaa lisäksi pahoittaa toisten mieltä ja johtaa heitä harhateille. Näiden syiden johdosta on parasta, että kristitty pidättäytyy kokonaan alkoholin juomisesta.

English
Paluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä Raamattu sanoo alkoholin ja viinin käytöstä? Onko kristitylle syntiä juoda alkoholia tai viiniä?

Selvitä, miten ...

Vietät ikuisuuden Jumalan kanssaSaat anteeksiannon Jumalalta