settings icon
share icon
Kysymys

Mitä on agnostismi?

Vastaus


Agnostisismi on näkemys, että Jumalan olemassaoloa on mahdoton tietää tai todistaa. Sana "agnostikko" tarkoittaa "vailla tietoa". Agnostisismi on ateismin kehittyneempi versio. Ateismin mukaan Jumalaa ei ole, mitä väittämää ei voi todistaa. Agnostisismi väittää, että Jumalan olemassaoloa ei voi todistaa tai kieltää, ja on mahdotonta tietää onko Jumala olemassa vai ei. Tässä suhteessa agnostisismi on oikeassa. Jumalan olemassaoloa ei voi todentaa tai kieltää kokeellisesti.

Raamatun mukaan meidän täytyy hyväksyä Jumalan olemassaolo uskon kautta. Hepr. 11:6 kertoo, kuinka "Ilman uskoa ei kuitenkaan kukaan ole Jumalan mielen mukainen. Sen, joka astuu Jumalan eteen, täytyy uskoa, että Jumala on olemassa ja että hän kerran palkitsee ne, jotka etsivät häntä". Jumala on henki (Joh. 4:24) ja näin ollen häntä ei voi nähdä tai koskettaa. Jos Jumala ei halua ilmaista meille itseään, on hän aistiemme ulottumattomissa (Room. 1:20). Raamatun mukaan Jumalan olemassaolo on selvästi nähtävissä maailmankaikkeudessa (Ps. 19:1-4), aistittavissa luomakunnassa (Room. 1:18-22) ja vahvistettu sydämessämme (Saarn. 3:11).

Agnostikot ovat haluttomia myöntämään tai kieltämään Jumalaa. Näin ollen heidän asemansa on kompromissien kompromissi. Teistit uskovat, että on Jumala. Ateistit eivät usko, että on Jumalaa. Agnostikot uskovat, että meidän ei pidä uskoa tai torjua Jumalan mahdollisuutta, koska on mahdotonta sanoa mitään varmaa kumpaisestakaan näkemyksestä.

Unohtakaamme hetkeksi selvät ja kumoamattomat todisteet Jumalan olemassaolosta. Jos sitten vertaamme teismin ja agnostisismin väitteitä, kumpi niistä on loogisempi koskien kuoleman jälkeistä elämää? Jos Jumalaa ei ole, silloin teistit ja agnostikot yhtä lailla kuolevat pois. Jos Jumala on, silloin molemmat joutuvat vastuuseen kuolemansa jälkeen. Tästä näkökulmasta teistin asema on "parempi" ateistiin verrattuna. Jos kumpaakaan näkökantaa ei voi todistaa tai eliminoida, silloin vaikuttaa luonnollisesti paremmalta tutkia huolellisesti sitä vaihtoehtoa, jolla on äärettömät ja iankaikkiset seuraamukset.

On ymmärrettävää, että ihmisillä on epäilyksiä. Monet asiat maailmassa ovat vaikeasti ymmärrettävissä. Monesti ihmiset epäilevät Jumalan olemassaoloa, koska he eivät ymmärrä tai hyväksy hänen tekojaan. Käsityskyvyltään rajalliset ihmiset eivät kuitenkaan voi koskaan täysin ymmärtää ääretöntä Jumalaa. Room. 11:33-34 kertoo, "Kuinka ääretön onkaan Jumalan rikkaus, kuinka syvä hänen viisautensa ja tietonsa! Kuinka tutkimattomat ovat hänen tuomionsa ja jäljittämättömät hänen tiensä! Kuka voi tuntea Herran ajatukset? kuka pystyy neuvomaan häntä?" Meidän on uskottava Jumalaan. Jumala on valmis ja halukas ilmoittamaan itsensä häneen uskoville. 5. Moos. 4:29 kertoo meille, "...ja myös löydätte hänet, kun vain käännytte hänen puoleensa vilpittömästi ja koko sydämestänne."

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Mitä on agnostismi?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries