settings icon
share icon
Kysymys

Miksi Jumala käski Abrahamin uhrata Iisakin?

Vastaus


Abraham oli ollut kuuliainen Jumalalle, mutta mikään hänen kokemansa testi ei ollut yhtä ankara kuin mitä kuvataan 1. Moos. luvussa 22. Jumala sanoi hänelle, "Ota mukaasi ainoa poikasi Iisak, jota rakastat, lähde Morian maahan ja uhraa hänet siellä polttouhriksi vuorella, jonka minä sinulle osoitan" (1. Moos. 22:2a). Tämä oli häkellyttävä käsky, koska Iisak oli lupauksen lapsi. Kuinka Abraham reagoi tähän käskyyn? Hän oli välittömästi kuuliainen ja aikaisin seuraavana aamuna Abraham aloitti matkan kahden palvelijan, aasin, polttopuiden ja rakkaan poikansa Iisakin kanssa. Hänen empimätön tottelevaisuutensa Jumalan häkellyttävälle käskylle toi Jumalalle hänen ansaitsemansa kunnian ja on esimerkkinä meille, kuinka Jumalaa pitää palvella. Kun me tottelemme häntä Abrahamin tavoin luottaen Jumalan suunnitelman olevan parhain vaihtoehto, ylistämme käytöksellämme hänen ominaisuuksiaan. Abrahamin tottelevaisuus tämän murskaavan käskyn edessä ylisti Jumalan rakkautta, luotettavuutta ja hyvyyttä ja toimii esimerkkinä meille. Hänen uskonsa Jumalaan teki Abrahamista uskon jättiläisten esimerkin Heprealaiskirjeen luvussa 11.

Jumala käyttää Abrahamin uskoa pelastavan uskon esimerkkinä kaikille hänen jälkeensä tulleille. 1. Moos. 15:6 kuuluu, "Abram uskoi Herran lupaukseen, ja Herra katsoi hänet vanhurskaaksi." Tämä totuus on kristillisen uskon perusta ja se toistetaan Room. 4:3 ja Jaakob 2:23:ssa. Abrahamille annettu vanhurskaus on sama kuin meille annettu vanhurskaus, kun otamme vastaan Jumalan anteeksiannon syntiemme edestä Jeesuksen Kristuksen uhrin kautta. "Kristukseen, joka oli puhdas synnistä, Jumala siirsi kaikki meidän syntimme, jotta me hänessä saisimme Jumalan vanhurskauden” (2. Kor. 5:21).

Vanhan testamentin kertomus Abrahamista on Uuden testamentin sijaiskuoleman opetuksen perusta, kuinka Herra Jeesus Kristus uhrattiin ristillä ihmiskunnan syntien edestä. Jeesus sanoi monia vuosisatoja Abrahamin jälkeen, "Teidän isänne Abraham iloitsi siitä, että saisi nähdä minun päiväni. Hän näki sen ja riemuitsi" (Joh. 8:56). Seuraavassa ovat rinnakkaiskuvaukset kahdesta asiaa käsittelevästä raamatunkohdasta:

"Ota mukaasi ainoa poikasi Iisak"(jae 2); "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa..." (Joh. 3:16).

"Lähde Morian maahan ja uhraa hänet siellä polttouhriksi vuorella, jonka minä sinulle osoitan" (jae 2); tämän paikan uskotaan olleen saman, johon Jerusalem rakennettiin vuosisatoja myöhemmin ja jossa Jeesus ristiinnaulittiin kaupungin muurien ulkopuolella (Hepr. 13:12).

"Ja uhraa hänet siellä polttouhriksi" (jae 2); "Kristus kuoli meidän syntiemme vuoksi, niin kuin oli kirjoitettu" (1. Kor. 15:3).

"Abraham otti polttouhripuut ja antoi ne Iisakin kannettavaksi" (jae 6); Jeesus "kantaen itse ristiään..." (Joh. 19:17).

"Mutta missä on karitsa polttouhriksi?" (jae 7); Johannes kirjoitti, ""Katsokaa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!” (Joh. 1:29).

Iisak oli kuuliainen isälleen alistuessaan polttouhriksi (jae 9); Jeesus rukoili, "Isä, jos se on mahdollista, niin menköön tämä malja minun ohitseni. Mutta ei niin kuin minä tahdon, vaan niin kuin sinä" (Matt. 26:39).

Ylösnouseminen, Iisakin kohdalla vertauskuvallisesti ja Jeesuksen kohdalla kirjaimellisesti: "Usko sai Abrahamin tuomaan Iisakin uhriksi, kun hänet pantiin koetteelle. Hän oli valmis uhraamaan ainoan poikansa, vaikka oli saanut lupaukset, vaikka hänelle oli sanottu: "Iisakin jälkeläisiä sanotaan sinun lapsiksesi." Hän päätteli, että Jumala kykenee jopa herättämään kuolleen, ja niin hän sai poikansa takaisin, ylösnousemuksen ennusmerkkinä"(Hepr. 11:17-19); Jeesus, "haudattiin, hänet herätettiin kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli kirjoitettu" (1. Kor. 15:4).

EnglishPaluu suomenkieliselle etusivulle

Miksi Jumala käski Abrahamin uhrata Iisakin?
Jaa tämä sivu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon

© Copyright Got Questions Ministries